Dreapta condusa de Silvio Berlusconi a pierdut Milano, capitala economica a Italiei, si a fost infranta si la Napoli (sud), in turul doi al alegerilor municipale, potrivit proiectiilor realizate luni dupa numararea partiala a voturilor, relateaza AFP.

Silvio BerlusconiFoto: Reuters

Potrivit analizei institutului IPR, realizata pentru televiziunea publica RAI, candidatul stangii la Milano, Giuliano Pisapia, a obtinut 53,5% din voturi, fata de 46,5% cat a obtinut candidata dreptei, Letizia Moratti.

Si la Napoli candidatul stangii, Luigi De Magistris, a obtinut 61% din voturi, in timp ce adversarul sau de dreapta, antreprenorul Gianni Lettieri, a obtinut doar 39%.

Un alt institut, EMG, care prognoza initial egalitate la Milano, a acordat la a treia revizuire a datelor 53,1% pentru Pisapia si 46,9% pentru Moratti.

Capitala economica a tarii, Milano este orasul natal si fieful dreptei lui Berlusconi de 18 ani, precum si sediul imperiului sau mediatic Fininvest. In cursul ultimilor 15 ani, stanga a pierdut sistematic inca din primul tur.

Rezultatul votului de la Milano este considerat un test national pentru Silvio Berlusconi.

La Stampa (centru) scrie ca "toata lumea stie ca votul din Milano este destinat sa modifice echilibrele politice nationale". In caz de infrangere, aliatul sau Umberto Bossi, seful Ligii Nordului, constient de furia electoratului sau impotriva unui Il Cavaliere "prea concentrat pe batalii personale", in special in fata justitiei, ar putea incerca sa rupa alianta istorica dintre cei doi.

Berlusconi, care se afla in aceasta perioada la Bucuresti, a incercat sa minimalizeze importanta infrangerilor din Milano si Napoli, afirmand ca aceste rezultate nu vor avea niciun efect asupra guvernarii.