Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni ca nimeni nu poate impiedica recunoasterea statului palestinian in cadrul Adunarii Generale a ONU din septembrie, dar aceasta decizie nu are sanse sa fie sustinuta in Consiliul de Securitate, relateaza Haaretz, in editia electronica.

"Nimeni nu are puterea de a stopa decizia de recunoastere a statului palestinian la Adunarea Generala a Natiunilor Unite din septembrie. Este posibil ca acolo sa se decida si ca Pamantul e plat", a spus Netanyahu.

Primul ministru a precizat ca Israelul se asteapta sa fie sprijinit doar de o mana de state.

"Nu avem cum sa obstructionam decizia ONU", a adaugat el, avertizand insa ca palestinienii vor esua in eforturile de a fi recunoscuti si de Consiliul de Securitate.

"Este imposibil de recunoscut statul palestinian fara sa se treaca prin Consiliul de Securitate si o astfel de miscare este sortita esecului".

Vineri, presedintele Adunarii Generale a ONU a afirmat ca nu exista nicio modalitate prin care statul palestinian sa devina membru al Natiunilor Unite fara o recomandare din partea Consiliului de Securitate.

Joseph Deiss a explicat ca daca Statele Unite sau orice alt membru permanent al Consiliului isi foloseste dreptul de veto, Adunarea Generala nu poate vota calitatea de membru pentru Palestina.

Presedintele Barack Obama a avertizat si el, in acest week end, ca niciun vot al Natiunilor Unite nu va reusi sa creeze vreodata un stat palestinian, o afirmatie interpretata de cotidianul israelian drept un semnal puternic potrivit caruia SUA sunt pregatite sa recurga la dreptul de veto.