Avocatul lui Ratko Mladici spune ca fostul lider militar al sarbilor bosniaci, recent arestat in Serbia, este atat de bolnav ca nu va mai apuca sa traiasca pana la inceperea procesului in care este judecat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, relateaza Associated Press.

Ratko MladiciFoto: Reuters

Avocatul Milos Saljic a cerut luni ca un intreg colectiv de medici sa-l examineze pe Mladici, acum in varsta de 69 de ani si care ar fi suferit cel putin doua atacuri cerebrale in perioada cat a stat ascuns.

"Am cerut un cardiolog, un psihiatru, un neurolog, un gastroenterolog si un ortpedist care sa-l examineze pe Mladici. Am cerut de asemenea medici care sa-l ajute acum cu problemele de auz si de vedere, precum si cele de locomotie", a spus Saljic, potrivit Radio Free Europe.

Insa Bruno Vekaric, adjunctul procurorului sarb pentru crime de razboi, spune ca Mladici foloseste tactici de amanare a procesului si ca nimic nu ar trebui sa impiedice extradarea sa catre Tribunalul Penal International de la Haga (Olanda).

De altfel, medicii angajati de autoritati au anuntat deja ca Mladici este apt pentru a fi transferat la Haga.

Avocatul Milos Saljic a anuntat ca va face un recurs la decizia de extradare in cursul zilei de luni.

Fostul comandant militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, a fost arestatsaptamana trecuta, in Serbia, dupa 16 ani de cautari.

Ratko Mladici era dat in urmarire din 1995, cand a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Mladici este acuzat ca a ordonat asediul de 44 de luni impotriva capitalei Bosniei, Sarajevo, soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane. El este acuzat si de masacrul de la Srebenica, unde 8.000 de barbati si copii musulmani au fost ucisi de fortele sarbe.