Recent incheiatul summit G8 este analizat critic in presa internationala. Daca Le Monde vorbeste de "un summit cu impact limitat", o analiza Reuters pune sub semnul indoileii chiar utilitatea Grupului celor 8.

"Cea mai recenta intalnire a Grupului celor Opt summit-ului a fost un moment "istoric" pentru marile puteri in a-si etala bogatia si armele in "spatele" lumii arabe si in a mai face un pas in raspandirea valorilor occidentale in intreaga lume.

Chiar asa? Sau a fost o absurditate costisitoare, un proiect pentru vanitatea unor lideri de natiuni in declin, marginalizate de ascensiunea Chinei si a altor natiuni mari, industrializare, pentru care forumul fondat in 1970 este o intoarcere neo-coloniala?", se intreaba ironic autorul analizei Reuters.

"Unele raspunsuri cu privire la acest aspect ar putea sa apara la anul, in 2012, cand Franta, mandra gazda a summitului de la Deauville, va delega sefia G8 Statelor Unite, unde oficialii sunt mai sceptici cu privire la utilitatea grupului.

Casa Alba nu a stabilit o data pentru summit-ul G8 din 2012, dar s-ar putea inainta ideea transformarii G8 in G20, prin participarea Chinei, Indiei, Braziliei si a altor state", potrivit Reuters.

Grupul G8 a adoptat in final o declaratie intitulata "Un nou elan pentru libertate si democratie", care cuprinde si un capitol vizand internetul, in care cele mai industrializate 8 state reafirma rolul intrenetului in dezvoltarea economica si in promovarea democratiei, aratand ca "s-a cazut de acord asupra mai multor principii fundamentale, precum libertatea, respectul pentru viata privata si proprietatea intelectuala, cyber-securitatea si protectia impotria criminalitatii". Textul a fost catalogat drept dezechilibrat de catre mai multe asociatii de profil, potrivit Le Monde.

Sefii de stat si de Guvern ai G8 (SUA, Rusia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada si Japonia) s-au reunit, in perioada 26-27 mai, la Deauville, centru balnear situat in nord-vestul Frantei, unde au dezbatut unele dintre problemele politice si economice internationale de mare actualitate.

Nu este un secret ca opiniile acestor opt state au o mare greutate in abordarile la nivel international, dat fiind ca ele reprezinta aproape 80 la suta din bogatia lumii. Anul acesta, reuniunea a fost prezidata de Franta, ea detinand presedintia G20.

Pe agenda actualei reuniuni G8 au figurat in principal teme precum: un parteneriat cu tarile arabe angajate in lupta pentru eliminarea dictatorilor si instaurarea de regimuri democratice, viitorul energiei nucleare dupa catastrofa de la Fukushima, rolul Internetului si relatiile comerciale internationale.

In numele liderilor G8 reuniti la Deauville, Nicolas Sarkozy a anuntat un sprijin financiar de 40 de miliarde de dolari pentru tarile arabe care si-au inlaturat liderii in acest an. Este vorba despre Tunisia si Egipt, potrivit Le Parisien.