Fostul comandant militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, recent arestat in Serbia, ar putea fi extradat la Haga luni sau marti, unde va trebui sa raspunda acuzatiilor de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii formulate impotriva sa de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), transmite Reuters, care citeaza o stire difuzata de agentia Anadolian. In acest timp, politia din Belgrad este in alerta inaintea unui miting anuntat de nationalistii sarbi, ce protesteaza impotriva arestarii lui Mladici.

Ratko MladiciFoto: Reuters

Anadolian a relatat despre extradarea iminenta a lui Mladici, citiand surse din interiorul TPI.

Cu cateva ore inainte, postul de radio sarb B-92 a anuntat ca autoritatile de la Belgrad nu doresc sa dezvaluie data extradarii fostului comandant militar al sarbilor din Bosnia din motive de securitate.

In acest timp, la Haga sunt in plina desfasurare pregatirile pentru procesul lui Mladici. TPI a numit ca judecator principal in acest caz pe Christoph Fluegge (Germania), asistat de Alphons Orie (Olanda) si Bakone Makoto (Africa de Sud).

Pe de alta parte, politia sarba este in alerta duminica si a intarit masurile de securitate, inaintea unui miting anuntat de nationalistii sarbi, ce protesteaza impotriva arestarii lui Mladici. Demonstratii similare sunt programate si in alte orase din Serbia si Republica Srpska.

Partidul Radical Sarb a spus insa ca protestul ce se va desfasura in apropiere de cladirea Parlamentului de la Belgrad va fi "pasnic".

Fortele de ordine au intarit securitatea in jurul cladirilor oficiale si a ambasadelor din capitala sarba.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, in varsta de 69 de ani, este acuzat ca a ordonat asediul de 44 de luni impotriva capitalei Bosniei, Sarajevo, soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane. El este acuzat si de masacrul de la Srebenica, unde 8.000 de barbati si copii musulmani au fost ucisi de fortele sarbe.

Mladici a fost capturat, joi dimineata, in provincia sarba Voivodina, in satul Lazarevo, aflat la circa 80 de kilometri nord de capitala Belgrad.

Ratko Mladici era dat in urmarire din 1995, cand a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Arestarea lui reprezinta o conditie esentiala pentru progresul Serbiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.