Un sergent de politie din Zimbabwe a fost arestat pentru ca, in timpul unui targ comercial, a folosit toaleta rezervata presedintelui Robert Mugabe, transmite Guardian. Alois Mabhunu risca un an de inchisoare pentru ca "l-a insultat pe presedinte" si "i-a invadat intimitatea".

Robert MugabeFoto: Agerpres

Mabhunu era de paza in timpul deschiderii oficiale a Zimbabwe International Trade Fair (ZITF) desfasurat in orasul vestic Bulawayo, moment la care participau Mugabe si presedintele Afreximbank, Jean-Louis Ekra.

Sub titlul "Niciodata sa nu folosesti toaleta rezervata pentru presedinte!", pagina electonica a radioului VOP precizeaza ca "Mabhunu, din cauza necesitatilor fiziologice, s-a grabit sa ajunga la toaleta rezervata pentru Mugabe si invitatul sau Ekra, fiind insa oprit de ofiterii aflati de paza acolo".

"Din cauza presiunii fizice intense la care era supus, ofiterul a patruns cu forta in toaleta unde s-a usurat", relateaza VOP.

Potrivit informatiilor, Mabhunu a fost arestat la 7 mai, dupa ce un raport despre incident a fost inaintat serviciului de securitate a lui Mugabe si oficialilor politiei locale.

Mabhunu se afla in detentie intr-o inchisoare din orasul Bulawayo, insa legalitatea cazului impotriva lui a fost contestata de Beatrice Mtetwa, un avocat specializat in apararea drepturilor omului, care a spus ca "trebuie sa existe o lege care sa spuna ca toaleta este a presedintelui, insa a fost vorba de una publica".

Guardian scrie ca spatiul personal al lui Mugabe, alaturi de "reputatia de tata al natiunii independente", sunt protejate "cu indarjire" in Zimbabwe.

Mai multi soferi ar fi fost agresati de oamenii sai de paza, dupa ce nu s-au dat la o parte din fata convoiului prezidential.

In martie 2011, Douglas Mwonzora, un membru important al Miscarii pentru Schimbare Democratica, a spus intr-un tribunal, privind la un portret de-a lui Mugabe: "Cum esti, tata? Cum stai cu sanatatea?". Opozantul a fost acuzat cu insultarea presedintelui, el riscand un an de inchisoare.

Un alt opozant va fi trimis in judecata dupa ce a postat un "mesaj ofensator" pe o pagina de Facebook ce apartine premierului Morgan Tsvangirai, in care scria ca "ce s-a intamplat in Egipt trimite unde de soc catre toti dictatorii din lume".