Rochia purtata de Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, la intalnirea pe care a avut-o saptamana aceasta cu Prima Doamna a SUA, Michelle Obama, a fost fabricata in Romania de muncitori care primesc 1.15 euro pe ora, a scris DailyMail. Rochia a fost cumparata de la un magazin Reiss, cu 175 de lire (circa 201 euro).

Ducesa de Cambridge si Michelle ObamaFoto: Reuters

DailyMail precizeaza ca rochia cu design "Shola" a fost produsa pentru mai putin de 15 lire (17 euro) intr-o suburbie saraca a capitalei romane Bucuresti.

Potrivit informatiilor, lantul de magazine Reiss este unul dintre brandurile favorite ale Ducesei. Rochia a facut o impresie atat de puternica printre britanici, incat, dupa ce Kate a purtat-o la intalnirea cu Michelle Obama, cererile au fost uriase, stocurile vanzandu-se in 24 de ore. In plus, pagina electronica a companiei a cazut din cauza numarului mare de accesari.

Rochii identice cu cea purtata de Ducesa de Cambridge au fost scoase la vanzare pe site-ul de licitatii eBay cu 600 de lire (692 de euro), in timp ce magazinele Tesco pregatesc o copie ce va fi vanduta cu 30 de lire (34 de euro).

Reiss a anuntat vineri ca un nou lor de rochii va fi scos la vanzare in 5-6 saptamani.

Un purtator de cuvant al companiei a spus ca au fost produse initial doar 1.000 de rochii Shola, urmand ca alte 600 sa fie fabricate in Romania.

New York Post a scris ca, purtand aceasta rochie ieftina, Ducesa de Cambridge si-a castigat renumele de "Printesa saracilor". Spre deosebire de ea, Michelle Obama a purtat la intalnire o rochie Barbara Tfank, ce costa cel putin 2.000 de dolari.

Made in Romania

DailyMail scrie ca eleganta rochiei purtata de Kate este departe de conditiile saracacioase de munca ale celor care au fabricat-o. Publicatia afirma ca rochia a fost realizata la Rimcor Ex, o companie cu 170 de angajati, care lucreaza intr-o fabrica ce aminteste de "un complex industrial, cu gratii la ferestre, ziduri de aproape trei metri si inconjurata de garduri solide de metal".

Fabrica se afla la mica distanta de o asezare de tigani, care anul trecut a devenit casa uneia dintre cele mai tinere mame din lume (10 ani).

Cuplul Obama alaturi de Printul William si Kate Middleton

Cuplul Obama alaturi de Printul William si Kate Middleton

Foto: Agerpres/AP

Reporterul sustine ca, in aceasta saptamana, a zarit acolo un copil de circa sase ani, pe jumatate dezbracat, croindu-si drum printr-un morman de mancare stricata, in timp ce, intr-o balta cu apa statuta aflata in apropiere, zacea o pisica moarta.

Angajatii de la compania de imbracaminte castiga circa 168 de lire pe luna (193 de euro), ceea ce, conform Institutului National de Statistica, e cu 22 de lire (25 de euro) sub salariul mediu net din industria textila din Romania.

O angajata, Iuliana Haita, a descris conditiile de munca drept "bune". Femeia a afirmat ca "este cu adevarat minunat ca un lucru mic pe care il fac aici ajunge intr-o sala de bal undeva in lume".

Patronul fabricii, Ioan Palea, a declarat pentru DailyMail ca "rochia a fost o productie normala pentru sezonul de primavara. Am avut inspectii de la Ministerul Muncii luni si marti si ei au spus ca totul e OK".

Publicatia afirma ca, in timp ce companiile in Marea Britanie evita cu grija sa mai faca afaceri cu atelierele textile din Bangladesh si India, productia de haine s-a mutat in Europa de Est.

Greg Muttitt, de la organizatia caritabila War on Want, a criticat insa faptul ca Ducesa de Cambridge a ales o rochie facuta in strainatate: "Daca Kate doreste cu adevarat sa sustina moda britanica, ea trebuie sa verifice ca oamenii care ii fac hainele castiga un salariu decent. Iar Guvernul trebuie sa introduca legislatie pentru a-i opri pe retailerii britanici sa exploateze muncitorii de afara".

Reiss sustine insa ca angajatii de la Rimcor primesc mai mult decat salariul minim pe economie, iar cei priceputi au un salariu peste media la nivel national in Romania. Oficialul a spus ca zidurile inalte, geamurile cu gratii si secretomania furnizorului roman sunt necesare "pentru a proteja modelele de haine".

Potrivit informatiilor, Rimcor Ex SRL isi are sediul central pe strada Sadului, in sectorul 5 din Bucuresti.