Presedintele american Barack Obama va face un gest de solidaritate fata Polonia, in timpul discutiilor de sambata, de la Varsovia, propunand o relaxare a regimului de vize pentru polonezii care calatoresc in Statele Unite, a declarat un diplomat polonez, citat de Reuters.

Problema vizelor a fost constant un subiect "iritant" in legaturile cordiale dintre aliatii NATO.

Obligativitatea vizelor ar imbunatati perceptia polonezilor fata de Statele Unite si ar putea ajuta guvernul de centru-dreapta al premierului Donald Tusk, inaintea alegerilor din octombrie, mai scrie Reuters.

"Presedintele Obama va propune o schimbare in regulamente, ceea ce va permite unei tari sa intre in Programul Visa Waiver pe baza sederilor prelungite, peste viza si nu pe baza numarului de refuzuri (de vize), cum era pana acum", a declarat pentru Reuters sub protectia anonimatului un diplomat polonez.

"Acest lucru ar fi benefic pentru noi", a continuat acesta.

Obama a sosit vineri in Polonia, unde timp de doua zile va avea discutii pe tema apararii antiracheta, securitatii energetice si promovarea democratiei in Europa de Est si in lumea araba.

DespreProgramul VisaWaiver

Programul VisaWaiver (VWP) faciliteaza cetatenilor statelor membre calatoria in Statele Unite in scop turistic sau de afaceri pentru o perioada de 90 de zile sau mai putin, fara a fi nevoie sa obtina o viza.

Programul a fost infiintat in 1986 cu obiectivul de a elimina barierele inutile, de a stimula industria turismului si de a permite Departamentului de Stat sa-si canalizeze resursele consulare in alte domenii.

Tarile care fac parte din VWP sunt:

Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Departamentul de Stat a publicat in 2010 lista ratelor de refuz pe nationalitati. Romania a avut o rata de refuz de 24,8% , in scadere cu 1,5 procente fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa in programul Visa Waiver. Singurele tari din Uniunea Europeana care nu sunt incluse in Visa Waiver sunt Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru.

In mod paradoxal, in 2010 mai multe state UE - care fac parte deja din Visa Waiver - au avut rate mai mari de respingere a vizelor pentru SUA decat Romania. Ungaria de exemplu, tara admisa in 2009 in Visa Waiver, avea o rata de refuz de 34,5%, Letonia avea 33,9%, Lituania 31,9%. Alte tari cu rate de refuz mai mari decat a Romaniei erau Estonia, Irlanda si Marea Britanie, potrivit presei.

De la 1 iulie 2009, pentru ca o tara sa intre in Visa Waiver trebuie sa aiba o rata de refuz a vizelor sub 3%, dar tarile est-europene mentionate au intrat in program cand pragul pentru rata de refuz a vizelor era de 10%.

Criteriile care trebuie indeplinite de o tara pentru a fi eligibila pentru VWP:

1.Guvernele statelor sa asigure reciprocitate - ridicarea necesitatii obtinerii vizelor se face de ambele parti, de catre Guvernul SUA si cel al tarii incluse in program. Perioada vizitelor este stabilita la maxim 90 de zile pentru turism sau afaceri.

2. Guvernele trebuie sa adapteze tehnologia de verificare a pasapoartelor (scanner-ele folosite pentru citirea pasapoartelor trebuie sa fie cele utilizate in toate statele membre ale programului).

3. Guvernele trebuie sa implementeze programe biometrice de identificare a persoanelor si de citire a documentelor de calatorie, care sa se ridice la standardele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile.

4. tarile trebuie sa aiba o rata scazuta de imigratie clandestina .

5. Indicele de refuz al aplicatiilor pentru viza sa fie mic - calculat la nivel national; indicele de "violare" a termenilor de acordare a vizelor sa fie mai mic de 2% din numarul total al cetatenilor din statul respectiv care au calatorit in anul fiscal anterior pe teritoriul SUA.

Pe langa aceste criterii, pentru a participa la programul Visa Waiver, tara respectiva va fi analizata de catre Departamentul de Stat American pentru Securitatea tarii (DHS) si Secretariatul de Stat American, pentru a fi evaluat impactul pe care cetatenii-calatori ai statului respectiv il vor avea asupra intereselor si nevoilor de securitate ale SUA.