Rusia va ridica interdictia la exporturile de cereale incepand de la 1 iulie acest an, a anuntat Guvernul de la Moscova, citand o declaratie facuta sambata de premierul Vladimir Putin, transmite Reuters. Rusia interzisese exporturile de grau si produse agricole la 5 august 2010, dupa un val de caldura care a provocat cea mai grava seceta din istoria tarii.

"Vom ridica interdictia la exportul de cereale de la 1 iulie", i-a spus Putin lui Viktor Zubkov, vicepremierul Rusiei, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului de la Moscova.

Putin i-a transmis lui Zubkov, care supravegheaza politicile agricole ale guvernului, sa se asigure ca fermierii rusi vor primi sprijinul necesar pentru a face fata situatiei determinata de ridicarea interdictiei, insa nu a oferit detalii.

La 5 august 2010, Putin a interzis exportul de grau si a decis sa imparta graul din fondul de stat pentru interventii, fara licitatie, celor care au avut de suferit de pe urma secetei. "Din cauza temperaturilor neobisnuit de ridicate si a secetei, consider justificata impunerea unei interdictii temporare asupra exporturilor de cereale si a produselor alimentare derivate", a afirmat Putin in cadrul unei sedinte de Guvern.

Declaratia lui Putin a aruncat atunci piata in aer: la Euronext pretul a crescut pana la 220,75 euro/tona (nivelul din aprilie 2008), la bursa din Chicago saltul a fost de 7,5%, pana la 7,8025 dolari/busel (valoarea de la sfarsitul lui august 2008).

In septembrie 2010, Rusia semnalase ca va extinde interdictia exporturilor de grau pana la sfarsitul anului 2011 si a ordonat autoritatilor sa impiedice speculantii sa majoreze preturile la alimente.

Rusia figureaza printre primii cinci mari exportatori mondiali de grau, iar in anul agricol 2008/2009, cand a livrat pe pietele externe 23,4 milioane tone, a ocupat pozitia a treia, dupa SUA si UE.

Ministerul Agriculturii anunta ca anticipeaza o recolta de 85-90 millioane de tone de cereale in acest an, dupa cele 61 de millioane de tone in 2010, 97 millioane de tone in 2009 si 108 millioane de tone in 2008.