Politistii spanioli au folosit vineri bastoane si gloante de cauciuc impotriva manifestantilor ce ocupa piata centrala din Barcelona si care protesteaza, de mai mult de doua saptamani, impotriva situatiei politice si economice din Spania, relateaza Reuters. Cel putin 46 de persoane au suferit rani usoare, in timp ce doi manifestanti au fost arestati.

Violente in CataluniaFoto: Reuters

Fortele de securitate au incercat la primele ore ale diminetii sa-i indeparteze pe manifestanti din Plaza de Catalunya. El Pais a scris ca politistii au intrat in piata pentru a-i indeparta temporar pe demonstranti, intr-o incercare de a permite "curatirea" zonei, din motive de igiena.

Protestatarii au refuzat insa sa permita accesul echipelor de salubritate, sustinand ca sunt "evacuati" de catre politisti. Forterle de ordine au inconjurat un grup de circa 200 de manifestanti, in timp ce echipele de muncitori au inlaturat tabara ridicata in mijlocul pietei, inclusiv corturile montate in zona.

El Pais a precizat ca zeci de tineri au ramas in piata incercand sa blocheze masinile politiei si cele de salubritate.

Cel putin 46 de persoane, inclusiv un politist, au fost ranite usor. Cinci persoane au fost transportate ls spital.

Potrivit informatiilor, manifestantii continua sa ocupe Puerta del Sol din Madrid, precum si piete centrale din alte orase spaniole. Protestele au inceput la 15 mai, spaniolii manifestand impotriva crizei economice, a ratei uriase a somajului si impotriva imobilismului politic. Miscarea 15 mai (Movimiento 15-M) a recurs la media sociala pentru a-si promova campania.

Socialistii, aflati la guvernare, au inregistrat pierderi semnificative la alegerile locale desfasurate recent, ei fiind invinsi in majoritatea marilor orase si in aproape toate cele 17 reguiuni autonome.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a afirmat insa ca va ramane in functie pana la finalul mandatului sau, in martie 2012.

Atentie, imagini violente!