Lech Walesa, fostul lider al sindicatului Solidaritatea, fost presedinte al Poloniei si castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 1983, a declarat vineri ca nu va accepta invitatia de a se intalni cu presedintele Barack Obama, laureat si el al premiului acordat de Comitetul Nobel din Norvegia, transmite AFP. Walesa urma sa se intalneasca cu liderul american sambata.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

"Este dificil sa le spui ziaristilor ce ai vrea sa-i spui presedintelui unei superputeri. De data aceasta nu-i voi spune, nu ma voi intalni cu el, nu mi se potriveste intalnirea", a spus Walesa pentru postul polonez TVP.

Obama a ajuns in Polonia vineri, dupa reuniunea G8 din Franta.

Walesa urma sa se intalneasca cu liderul american sambata, impreuna cu alte circa 20 de personaje cheie din perioada tranzitiei Poloniei de la comunism la democratie.

Potrivit unor surse apropiate lui Wales, liderul polonez astepta o invitatie personala de la Obama, care a castigat Premiul Nobel pentru Pace in 2009, la cateva luni dupa ce a preluat mandatul de la Casa Alba.

Decizia lui Walesa de a nu se intalni cu Obama vine in contextul in care presedintii Romaniei, Serbiei si Slovaciei au boicotat invitatia sefului statului polonez, Bronislaw Komorowski, de a participa la Summitul Europa Centrala, la care e prezent si liderul de la Casa Alba.

Joi, presedintele Traian Basescu a spus ca refuzul Romaniei de a participa la Summitul Europa Centrala nu va afecta relatiile bilaterale cu Statele Unite. Basescu a adaugat ca Romania are o pozitie predictibila si ar risca, in cazul in care ar accepta astfel de invitatii, ca la o alta intalnire sa se trezeasca langa liderul autoproclamatei republici a Transnistriei, Igor Smirnov: "Ne putem trezi maine ca o tara organizatoare ne invita sa venim si in stanga mea e Smirnov".