Rusia si Statele Unite nu au reusit sa redacteze documentele oficiale privind garantiile juridice legate de scutul antiracheta, desi au facut unele progrese in aceasta chestiune, a declarat vineri adjunctul ministrului rus de externe, Sergei Riabkov, citat de RIA Novisti. Saptamana trecuta, presedintele Dmitri Medvedev a avertizat ca Rusia isi va construi propriul sistem de aparare daca NATO si Statele Unite nu vor ajunge la un acord cu Moscova privind cooperarea balistica defensiva din Europa.

"Au fost facute progrese substantiale, dar ele nu au fost formalizate intr-un document scris", a spus Riabkov, comentand pe marginea intalnirii de joi dintre presedintii Dmitri Medvedev si Barack Obama, desfasurata in timpul reuniunii G8 de la Deauville (Franta).

RIA Novosti precizeaza ca Moscova este ingrijorata de ezitarea Statelor Unite de a oferi garantii ca sistemul antiracheta european nu va fi directionat impotriva Rusiei.

"Suntem gata pentru cooperarea balistica de aparare, suntem gata sa cream sisteme comune, dar trebuie inca sa vedem daca partenerii nostri sunt pregatiti. Nu putem sa ne bazam securitatea pe promisiuni", a afirmat oficialul rus.

Saptamana trecuta, presedintele Dmitri Medvedev a avertizat ca Rusia isi va construi propriul sistem de aparare daca NATO si Statele Unite nu vor ajunge la un acord cu Moscova privind cooperarea balistica defenisva din Europa. Potrivit spuselor lui Medvedev, daca elementele acestui scut vor fi instalate pe teritoriul ei, „acest lucru va impune accelerarea dezvoltarii potentialului nuclear” al Moscovei si „ne va arunca in epoca Razboiului Rece”.

Medvedev si-a exprimat speranta ca nu a fost epuizata posibilitatea de a gasi cu Washington un model de colaborare in privinta scutului. In caz contrar, a spus seful statului rus, Rusia va „forta dezvoltarea potentialului ofensiv al mijloacelor sale nucleare”, ceea ce „Moscova nu isi doreste”. „Ar fi cel mai rau dintre scenarii, un scenariu care ne-ar arunca in epoca Razboiului Rece”, a adaugat Medvedev. „Am dori ca dezvoltarea apararii aeriene europene sa fie subordonata unor reguli clare. Cred ca toti inteleg ca scutul antiracheta constituie o modalitate de a bloca sau de a diminua posibilitatile strategice a multor tari”, a subliniat presedintele rus.

Moscova a avertizat ca ar putea chiar sa se retraga din noul Tratat START.

Rusia si NATO s-au inteles sa coopereze in problema scutului european antiracheta in timpul Consiliului NATO-Rusia desfasurat la Lisabona, in noiembrie 2010. NATO insista ca ar trebui sa existe doua sisteme independente care fac schimb de informatii, in timp ce Moscova este favorabila unui sistem comun.

Oficialii de la Moscova se opun planurilor americane de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in apropiere de granitele sale, afirmand ca acest lucru este o amenintare la adresa securitatii Rusiei. NATO si Statele Unite sustin insa ca scutul antiracheta ar urma sa apere tarile NAO in fata unui atac cu rachete din Coreea de Nord si Iran, iar proiectul nu va fi directionat impotriva Rusiei.