Absenta Romaniei de la Summitul Europa Centrala organizat in Polonia nu va fi bine primita de Washington, comenteaza vineri New York Times in legatura cu "boicotul" Romaniei, Serbiei si Slovaciei. Presedintii celor trei tari au anuntat ca nu vor participa la summit-ul la care este invitat si Barack Obama dupa ce Polonia, convinsa de Statele Unite, l-a invitat si pe presedintele kosovar Atifete Jahjaga, Kosovo nefiind recunoscut de Serbia, Slovacia si Romania.

Cotidianul american considera ca absenta Romaniei de la summit nu va fi vazuta cu ochi buni la Washington, in conditiile in care relatiile de securitate intre cele doua tari sunt extrem de stranse. New York Times aminteste si de recentul acord dintre Romania si Statele Unite privind amplasarea unor interceptori antiracheta pe teritoriul tarii noastre, in cadrul scutului NATO.

Presedintele Traian Basescu declarase, joi, ca refuzul Romaniei de a participa la Summitul Europa Centrala nu va afecta relatiile bilaterale cu Statele Unite: El a afirmat ca Romania are o pozitie predictibila si ar risca, in cazul in care ar accepta astfel de invitatii, ca la o alta intalnire sa se trezeasca langa liderul autoproclamatei republici a Transnistriei, Igor Smirnov: "Ne putem trezi maine ca o tara organizatoare ne invita sa venim si in stanga mea e Smirnov".

"Aici lucrurile sunt simple. Polonia a recunoscut Kosovo, Romania nu. Polonia ca tara organizatoare poate invita alt stat pe care l-a recunoscut, chiar daca nu e recunoscut la ONU", a mai spus seful statului.