Rusia e de parere ca liderul libian Muammar Gaddafi si-a pierdut legitimitatea, iar Moscova e pregatita sa intermedieze plecarea sa de la putere, a relatat vineri agentia RIA Novosti, preluand o declaratie a ministrului adjunct de externe, Sergei Riabkov. Un consilier al presedintelui Dmitri Medvedev a afirmat, conform Reuters, ca Rusia are parteneri in tabara lui Gaddafi cu care poate negocia plecarea acestuia din fruntea tarii.

Potrivit diplomatului rus, Rusia este gata sa medieze criza libiana in urma unei cereri formulate de partenerii sai din G8, a carui reuniune se desfasoara la Deauville, in nordul Frantei.

"Daca tonul respectuos pe care Rusia il mentine in dialogul sau cu autoritatile din Libia il va ajuta pe Gaddafi sa ia decizia corecta, cred ca acest lucru va deveni contributia noastra serioasa si semnificativa la situatia grava si potential mai periculoasa pentru Libia si regiune", a adaugat oficialul de la Moscova.

Ministrul adjunct de externe a declarat ca Muammar Gaddafi si-a pierdut toata legitimitatea si ar trebui sa renunte la putere: "Colonelul Gaddafi s-a deprivat singur de legitimitate prin actiunile sale, iar noi trebuie sa-l ajutam sa plece. Nu exista dezacorduri in aceasta privinta cu partenerii nostri din G8, desi tonul ar putea sa difere".

Un consilier al presedintelui Dmitri Medvedev a afirmat ulterior ca Rusia are parteneri in tabara lui Gaddafi cu care poate negocia plecarea acestuia din fruntea tarii.

Potrivit Reuters, oficiali ai G8 au declarat ca nu sunt singuri de rolul pe care Moscova il poate juca in Libia. Diplomati europeni au declarat ca exista semnale ca oficiali rusi se afla aparent in contact cu libienii, dar guvernele ociidentale nu stiu ce inseamna exact acest lucru.

Expertii noteaza schimbarea de atitudine a Rusiei, care, imediat dupa inceputul bombardamentelor aliate impotriva fortelor lui Gaddafi, a criticat vehement actiunea aliatilor.