Fostul comandant militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, dat in urmarire de TPI pentru genocid si crime impotriva umanitatii, a fost arestat joi, in Serbia, dupa 16 ani de cautari. Anuntul a fost facut de presedintele sarb Boris Tadici, dupa ce anterior presa sarba relatase despre arestarea unui barbat suspectat a fi chiar Ratko Mladici.

Ratko MladiciFoto: Agerpres

"In numele Republicii Sarbe, va anuntam ca cel mai cautat criminal de razboi din Europa - Ratko Mladici - a fost arestat astazi", a anuntat Boris Tadic, care a precizat ca acesta a fost prins in Serbia.

Presedintele sarb a declarat ca arestarea acestuia va ajuta la procesul de reconciliere in Balcani. "Toti criminalii de razboi trebuie sa raspunda in fata justitiei", a spus Tadic.

Ratko Mladici a fost capturat, joi dimineata, in provincia sarba Voivodina, in satul Lazarevo, aflat la circa 80 de kilometri nord de capitala Belgrad, a informat pentru BBC ministrul sarb al Justitiei, Slobodan Homan. Localitatea este situata foarte aproape de frontiera dintre Serbia si Romania.

Surse din cadrul serviciilor de securitate sarbe au declarat pentru AFP ca trei unitati ale fortelor speciale au descins intr-o casa din Lazarevo, care apartinea unei rude a lui Mladici si care se afla sub supraveghere de doua saptamani.

Mladici urmeaza sa fie prezentat in fata unui judecator sarb in cursul zilei de joi.

Anteror, presa a relatat ca politia sarba a arestat joi dimineata un barbat pe nume Milorad Komadici, suspectat a fi de fapt Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor bosniaci, inculpat pentru genocid de justitia internationala.

Operatiunea secreta a politiei a fost demarata in urma unei informari ca Milorad Komadici "poseda unele semne de identificare ale lui Ratko Mladici si seamana foarte mult cu el din punct de vedere fizic", potrivit cotidianului croat Jutarnji List, citat de postul de radio sarb B92.

Politia sarba a confirmat pentru postul de radio B92 ca un barbat suspectat a fi Mladici se afla in custodia sa, teste ADN si alte verificari pentru determinarea identitatii acestuia fiind "in derulare".

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, in varsta de 69 de ani, este acuzat ca a ordonat asediul de 44 de luni impotriva capitalei Bosniei, Sarajevo, soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane. El este acuzat si de masacrul de la Srebenica, unde 8.000 de barbati si copii musulmani au fost ucisi de fortele sarbe.

Ratko Mladici era dat in urmarire din 1995, cand a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Arestarea lui reprezinta o conditie esentiala pentru progresul Serbiei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.