Belgia va deveni, peste aproximativ o luna, a doua tara europeana, dupa Franta, care va aplica o legislatie dura impotriva purtarii valului islamic in locuri publice, anunta AFP. Legea, care intrezice purtarea in public a oricarui obiect vestimentar care acopera fata, a trecut de cele doua Camere ale Parlamentului belgian si ar urma sa intre in vigoare peste aproximativ o luna.

Burqa, interzisa si in BelgiaFoto: Reuters

"In primul rand, este o lege care protejeaza un principiu findamental, cel al egalitatii dintre barbati si femei. In al doilea rand, daca vrem o societate deschisa, nimeni nu trebuie sa aiba fata acoperita", a declarat deputatul belgian care a initiat proiectul de lege.

Legea anti-burqa a fost votata initial in aprilie 2010 in Belgia, insa nu a mai apucat sa fie pusa atunci in aplicare din cauza caderii Guvernului si a organizarii de alegeri legislative anticipate in iunie anul trecut.

In urma cu un an, legea a provocat dezbateri aprinse, in conditiile in care Belgia ar fi devenit, la acea vreme, prima tara europeana care aplica o asemenea interdictie.

Intre timp, si Franta a adoptat, in primavara acestui an, o lege care interzice purtarea niqab-ului, valul care acopera fata, si a burqai, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor. Autoritatile franceze au inceput deja sa le aplice amenzi femeilor care incalca legea.