Guvernul de la Kiev a decis sa ridice restrictiile la exporturile de cereale, impuse in toamna trecuta din cauza secetei care a provocat scaderea recoltelor. Anuntul a fost facut miercuri de ministrul Agriculturii si Alimentatiei, Mykola Prysiazhniuk, potrivit UkrainianNews. Restrictiile ar urma sa fie ridicate imediat dupa ce Cabinetul de la Kiev va semna un document oficial in acest sens.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale si a impus in octombrie anul trecut cote pentru aceste exporturi. Acestea trebuiau initial sa expire in decembrie, dar masura a fost prelungita pana in martie iar apoi, si pentru aprilie si mai.

Restrictiile au fost criticate de lumea afacerilor si de ambasadele occidentale, care le considera incompatibile cu principiile pietei libere, denuntand totodata lipsa de transparenta in impunerea cotelor.

Ucraina, care a devenit in ultimii ani primul furnizor mondial de orz si al saselea de grau, a fost afectata in vara lui 2010 de canicula si seceta, care au provocat o scadere a recoltelor.

Rusia, vecina Ucrainei, si ea afectata in primavara anului trecut de o importanta seceta, a impus la randul sau un embargou total asupra exporturilor de cereale la jumatatea lui august 2010, provocand inflamarea cotatiilor mondiale.