Presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat miercuri ca, daca procesul de pace cu israelienii nu va inregistra progrese pana in luna septembrie a acestui an, va solicita Natiunilor Unite sa recunoasca statul Palestina, transmite Reuters. Afirmatiile lui Abbas au fost facute la o zi dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat viziunea sa despre pace, intr-un discurs tinut la Washington.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

Intr-o declaratie facuta la o reuniune a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei desfasurata la Ramallah, Abbas a spus ca discursul lui Netanyahu nu a oferit "nimic pe care sa putem construi".

El a afirmat ca discursul tinut de premierul israelian in fata Congresului american "s-a deplasat departe de ideea pacii", dictand solutii inainte ca negocierile sa inceapa.

"Am spus in trecut si vom spune si in continuare ca solutia noastra sunt negocierile, negocierile si nimic altceva decat negocierile. Dar daca nimic nu se va intampla pana in septembrie, vom merge (la ONU sa cerem recunoasterea Palestinei de cele 192 de state membre)", a afirmat presedintele Autoritatii palestiniene.

Abbas a adugat ca "telul nostru nu este acela de a izola sau de a deligitimiza Israelul. Nu este un act de teroare si nici un act unilateral".

Reuters precizeaza ca planul lui Abbas de a cere ONU recunoasterea Palestinei a fost criticat atat de Netanyahu, dar si de presedintele Barack Obama, in discursuri tinute in ultimele zile.

Liderul palestinian a adaugat ca se va consulta cu statele arabe in legatura cu declaratiile facute de Obama si Netanyahu legate de procesul de pace, precum si cu solutia propusa de liderul de la Casa Alba.

Duminica, Benjamin Netanyahu si-a luat angajamentul de a lucra impreuna cu presedintele Barack Obama la o modalitate de a reinnoi negocierile pentru pace cu palestinienii. Netanyahu a facut declaratia in contextul in care, cu doua zile inainte, el se declarase dezamagit de discursul de joia trecuta al lui Obama, in care acesta a declarat ca frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian ar trebui fondate pe cele din 1967.

Premierul israelian s-a declarat marti pregatit pentru "compromisuri dureroase", asigurand Congresul american ca "nu va abandona niciodata cautarea pacii". "Sunt dispus sa fac compromisuri dureroase pentru a atinge aceasta pace istorica", a spus el.

"Nu este usor pentru mine, pentru ca eu recunosc ca intr-o pace adevarata va trebui sa abandonam parti ancestrale ale patriei evreiesti. Trebuie sa se inteleaga ca in Iudeea-Samariteea evreii nu sunt ocupanti", a adaugat primul ministru, referindu-se la Cisiordania.

Benjamin Netanyahu a spus in fata Congresului american ca tara sa se va arata generoasa in ceea ce priveste frontierele unui viitor stat palestinian, reafirmandu-si insa refuzul de a reveni la liniile de armistitiu din 1967, considerate "de neaparat".