Epava elicopterului distrus in timpul raidului american care a condus la eliminarea lui Osama ben Laden a fost restituita de Pakistan si se afla in prezent in Statele Unite, a declarat marti un purtator de cuvant al Pentagonului, potrivit Mediafax. Elicopterului prabusit a nascut numeroase discutii privind modelul dar si faptul ca o putere straina ca Rusia si China ar putea avea acces la el.

Parte a unui elicopter distrus, langa complexul AbbottabadFoto: Reuters

"Carcasa elicopterului distrus in timpul operatiunii impotriva lui ben Laden a fost restituita la sfarsitul saptamanii trecute si se afla in prezent in Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant Dave Lapan. Unul dintre cele doua elicoptere utilizate de comandoul american la 2 mai s-a prabusit in cursul aterizarii la resedinta liderului al-Qaida din Abbottabad.

Comandoul a distrus aparatul inainte de a pleca la bordul altui elicopter cu corpul lui ben Laden, insa coada acestuia a ramas intacta si a fost recuperata de autoritatile pakistaneze.

Elicopterele "invizibile"

Militarii din trupele speciale ale Navy SEAL care l-au ucis pe liderul terorist Osama bin Laden, ar fi fost transportati la resedinta in care se afla acesta la bordul unor elicoptere "invizibile", ce n-au mai fost vazute pana in prezent, transmite ABC News, citand mai multi experti militari. Acestia afirma ca aparatele au fost realizate in asa fel incat sa fie silentioase, reusind sa-i duca pe soldatii din trupele de comando la locuinta lui bin Laden fara sa fie detectate.

In timpul operatiunii de comando, unul dintre cele doua elicoptere folosite de trupele Navy SEAL a atins zidul din jurul resedintei lui bin Laden, iar pilotul a fost nevoit sa aterizeze fortat. Ulterior, militarii au distrus cu explozibil aparatul abandonat pentru a-l face inutilizabil si au cerut ca in locul lui sa fie trimis un elicopter Chinook.

Imagini ale resturilor aparatului, inclusiv o parte din coada elicopterului cu modificari "curioase", au facut ca analistii militari sa incerce sa explice despre ce anume este vorba.

Pakistanezii si chinezii s-au aratat interesati de elicopterul distrus

Oficialii pakistanezi au declarat la inceputul lunii ca sunt interesati in studierea ramasitelor elicopterului "invizibil", abandonat de trupele Navy SEAL in timpul raidului impotriva resedintei lui Osama bin Laden, transmite ABC. Pakistanezii au sugerat totodata ca partea chineza este si ea interesata de tehnologia folosita de americani. Experti militari spuneau saptamana trecuta ca militarii din trupele speciale americane ar fi fost transportati la complexul in care se afla liderul terorist la bordul unor elicoptere "invizibile", ce n-au mai fost vazute pana in prezent.