Un sit izolat in desertul Siriei, care a fost bombardat de armata israeliana in septembrie 2007, era "foarte probabil" un reactor nuclear, a anuntat marti Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA), citata de AFP.

"Pe baza tuturor informatiilor aflate la dispozitia agentiei si a evaluarii tehnice a acestor informatii, agentia estimeaza ca respectiva cladire distrusa in situl Dair Alzour era foarte probabil un reactor nuclear care ar fi trebuit declarat agentiei", a declarat AIEA, intr-un raport confidential, a carui copie a fost obtinuta de AFP.

Este pentru prima oara cand AIEA emite oficial aceasta evaluare, de la inceputul anchetei asupra acestui subiect, in 2008.

Statele Unite au acuzat Siria ca a construit un reactor nuclear nedeclarat la Dair Alzour, cu ajutorul Coreei de Nord, care a fost distrus ulterior de aviatia israeliana.

Siria a incercat sa impiedice ancheta AIEA, autorizand o singura vizita a inspectorilor agentiei la acest sit, in iunie 2008.

Damascul a negat toate acuzatiile, sustinand ca la Dair Alzour era un sit militar iar AIEA nu are niciun drept sa ancheteze acest caz.

Analiza esantioanelor prelevate arata ca situl era conceput pentru constructia si utilizarea unui reactor nuclear, considera AIEA.