Curtea Suprema a Statelor Unite a ordonat luni statului California sa elibereze zeci de mii de detinuti, pentru a rezolva problema supraaglomerarii din inchisori, explicand ca plasarea prea multor prizonieri in unitati ce nu-i poate gazdui in conditii decente a provocat multa "suferinta inutila si moarte", scrie Los Angeles Times. Este una dintre cele mai mari eliberari in masa din istoria SUA, decizia instantei supreme americane fiind una stransa, de cinci voturi la patru.

Magistratii Curtii Supreme au mentinut o decizie luata in 2009 de o comisie formata din trei judecatori federali din California, care a ordonat eliberarea unui numar de 38.000 pana la 46.000 de detinuti. De atunci, statul a transferat circa 9.000 de detinuti in alte inchisori din tara, insa numarul acestora continua sa fie cu vreo 32.000 mai mare decat limita impusa de judecatori.

Judecatorul Anthony M. Kennedy de la Curtea Suprema a declarat, in numele majoritatii care a votat pentru aceasta decizie, ca penitenciarele din California nu mai indeplinesc "conditiile constitutionale minime" din cauza suprapopularii. De exemplu, spune el, intr-o singura sala locuiesc impreuna pana la 200 de prozonieri, iar nu mai putin de 54 de detinuti sunt nevoiti sa imparta o singura toaleta.

Kennedy a insistat ca statul California nu are alta solutie decat eliberarea mai multor detinuti. Magistratii Curtii au cazut de acord, insa, ca autoritatile din California au nevoie de mai mult timp pentru a putea face reducerile necesare.

In schimb, un alt magistrat al Curtii, Antonin Scalia, a numit decizia "cutremuratoare" si "absurda". "Lucruri teribile se pot intampla ca urmare a acestei horarari scandaloase", a spus el.