Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, cercetata pentru abuz de putere, a fost retinuta la Parchetul General pentru interogatoriu, potrivit agentiei Interfax, citata de BBC.

Procurorii au anuntat ca a fost retinuta prin ordinul tribunalului pentru continuarea anchetei. Potrivit Interfax, ea ar urma sa fie eliberata marti seara.

Initial, partidul sau anuntase ca Timosenko a fost arestata si ca se afla intr-o camera pazita de zeci de ofiteri mascati. Informatia a fost dezmintita imediat de Parchetul General.

Timosenko a fost inculpata la inceputul anului pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul.

Procurorii ucraineni au deschis in aprilie o noua ancheta penala impotriva fostului premier, legat de acordul din ianuarie 2009 privind aprovizionarea cu gaz rusesc.

Ulterior, procuratura generala a Ucrainei a stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat acordul gazier cu Rusia in ianuarie 2009 fara a avea aprobarea guvernului de la Kiev. Astfel, ea a adus un prejudiciu colosal tarii. Avand in vedere ca este vorba despre atentat la securitatea nationala, acuzatiile impotriva fostului premier pot urca la un nivel mult mai serios, scria luna trecuta publicatia electronica Vzgliad.

Nu se stie deocamdata pentru ce dosar a fost retinuta.