Ministrul francez de finante Christine Lagarde ar fi un "excelent" sef al Fondului Monetar International, a declarat John Lipsky, directorul general interimar al institutiei citat de Bloomberg.

"Ea a facut o treaba excelenta ca ministru de finante si eu sunt sigur ca ar fi un director general excelent", a spus Lipsky la televiziunea CNBC.

Referitor la ceilalti candidati "toate numele de par excelente", a adaugat Lipsky citat de AFP.

Sprijinul pentru Lagarde in functia de director general al FMI este tot mai mare dupa ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat saptamana trecuta dupa ce a fusese arestat la New York. El este acuzat de agresiune sexuala de catre o camerista a hotelului Sofitel din New York.

Ministrul de finante japonez, a carui tara este al doilea mare finantator FMI, a declarat marti ca este prea devreme pentru a evalua candidaturile pentru postul de director general al institutiei.

"Suntem inca in evaluare a persoanelor", a declarat Yoshihiko Noda la o conferinta presa.

Japonia vrea "un proces de selectie deschis, transparent si bazat pe merit", a subliniat ministrul.

Fondul Monetar International (FMI) a deschis, luni, perioada nominalizarilor pentru pozitia de CEO al institutiei

Ministrul francez al economiei Christine Lagarde, pare sa fie favorita in fata altor candidati, cum ar fi ministrul de finante belgian Didier Reynders, guvernatorul Bancii Centrale din Mexic, Agustin Carstens si presedintele bancii centrale din Kazahstan Grigori Marchenko.

Institutia primeste cereri pana la 10 iunie si va anunta atunci, daca exista trei sau mai putini candidati. Daca exista patru sau mai mult de patru persoane, va fi nevoie de timp pentru a determina o lista de trei persoane, care urmeaza sa fie audiate de catre consiliul de administratie, scrie AFP.