Negocieri secrete intre Statele Unite si reprezentanti ai talbanilor au avut loc in Germania, care joaca rolul de mediator in aceste discutii, afirma revista Spiegel, preluata de AFP.

Intrebat de reporterii AFP, un purtator de cuvant al ministerului german de Externe a refuzat sa confirme existenta acestor negocieri.

El a adaugat totusi ca Germania "sustine eforturile pentru gasirea unei solutii politice in Afghanistan. In 5 decembrie, urmeaza sa aiba loc la Bonn o conferinta dedicata Afghanistanului", a reamintit acesta.

Aceasta conferinta a fost programata inca din noiembrie 2010, la cererea presedintelui afghan Hamid Karzaï. La finele lui 2001, factiuni afghane s-au intalnit la Bonn sub egida ONU pentru a decide politica dupa rasturnarea regimului taliban.

Potrivit Der Spiegel, reprezentantul special al Berlinului pentru Afghanistan si Pakistan, Michael Steiner, joaca rolul de mediator in discutiile SUA - talibani, ultima runda derulandu-se in 7 si 8 mai.

Saptamanalul german spune ca este vorba despre a treia sesiune de negocieri de la debutul acestui dialog secret, in toamna lui 2010, prima avand loc in Qatar si a doua tot in Germania. Statele Unite ar fi reprezentate de membri ai Departamentului de Stat si ai CIA, iar delegatia afghana este condusa de un apropiat al mollahului Omar, liderul talibanilor afghani.

Saptamanalul The New Yorker afirmase, in februarie, ca administratie presedintelui Barack Obama a inceput discutii directe si secrete cu inalti responsabili talibani.

Citand surse apropiate, sub protectia anonimatului, revista americana spune ca administratia cauta "sa evalueze care membri ai conducerii talibane sunt dispusi sa participe la negocieri de pace in Afghanistan si in ce conditii".

Talibanii conduc, din momentul in care au fost alungati de la putere, la finele lui 2001, de o coalitie condusa de SUA, o insurectie care nu inceteaza sa se intensifice si sa se extinda in aproape toate provinciile tarii, in ultimii patru ani, in ciuda prezenti a aproximativ 130.000 de soldati ai fortelor internationale, peste doua treimi dintre ei fiind americani.

Presedintele Barack Obama a promis o reducere a prezentei militare incepand cu luna iulie.