Mii de spanioli s-au adunat si sambata, pentru a sasea zi consecutiva, in Madrid si alte orase din tara, pentru a protesa impotriva somajului si masurilor de austeritate, mare parte dintre acestia fiind tineri, relateaza Reuters. Autoritatile au interzis manifestatiile politice inaintea alegerilor locale si regionale de duminica, insa guvernul a anuntat ca nu va impune cu forta masura pentru a nu provoca violente.

Demonstrantii au ramas peste noapte in Puerta del Sol, MadridFoto: Reuters

Numarul protestatarilor - "los indignados" - care ramasesera in noaptea de vineri spre sambata in piata principala din Madrid se ridica la 25.000 si se asteapta ca acesta sa fie depasit pana la sfarsitul acestei zile. Acestia s-au strans in numar mare si in Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao, precum si in alte orase.

Acestia indeamna alegatorii sa nu voteze cu principalele doua partide aflate la putere in spania, socialistii, aflati la putere si partidul Popular de centru dreapta al opozitiei.

Incepand de marti, acest mozaic de tineri si de cetateni de toate varstele si pregatirile, someri, studenti, pensionari, salariati, au ocupat Puerta del Sol, in plin centrul Madridului.

Miscarea pacifista in numele "dreptului de a se indigna" denunta dominatia exclusiva a marilor partide asupra vietii politice spaniole, injustitia sociala, coruptia politicienilor.

Dar, mai ales, denunta frustarea milioanelor de spanioli care nu au un loc de munca. Nivelul somajului in Spania a atins nivelul record pentru UE - 21,3%, iar cel in randul tinerilor de 45%.

Miscarea, in preajma week-end-ului electoral, cand orice manifestatie este interzisa, pune guvernul intr-o pozitie delicata, obligandu-l sa aleaga intre metoda politieneasca sau o suplete care i-ar putea atrage alte critici.

Vineri, imediat dupa miezul noptii, la ora 00,05, manifestantii au cerut multimii sa-si acopere gura cu o panglica, intr-un "strigat mut".

In jurul corturilor din piata se aduna in fiecare seara mii de persoane, inconjurati de politisti, a caror prezenta este vizibila, dar discreta.