Cateva case si colibe pierdute in mijlocul falezelor abrupte, fara apa, fara telefon, fara electricitate: acesta este Tchiakoulle, satucul rupt de lume din nordul Guineei unde s-a nascut femeia de 32 de ani care l-a acuzat pe Dominique Strauss-Kahn de agresiune sexuala la New York, relateaza AFP.

Situat in Fouta Djallon, leganul montan al comunitatii Peule din Guineea, acest satuc este compus din sapte case din caramida, una dintre ele fiind construita de o sora a prezumtivei victime, si zece colibe din paianta, pe marginea unui rau. Nu exista un drum pentru masini, asa ca corespondentul AFP a mers pe jos pana in sat.

"Aici s-a nascut, tatal sau s-a nascut aici", spune Boubacar, fratele sau vitreg, care are acelasi tata ca si camerista de la Sofitel.

Fratele vitreg, in varsta de 42 de ani, precizeaza ca tanara a trait aici pane la 13 de ani. Ea s-a mutat ulterior la Labe, principalul oras din Fouta Djallon, situat la circa 80 de km, inainte de a se casatori la Tchiakoulle, la 17 ani.

Cuplul a avut o fetita, dar, la putin timp dupa casatorie, sotul sau, fiul unui bogat preot peul, a murit. Atunci a plecat ea, impreuna cu copilul, in Statele Unite, spune fratele sau vitreg.

El a precizat ca sora presupusei victime, Hassanatou, aflata deja in America, i-a finantat calatoria si instalarea la New York, alaturi de sotul sau, comerciant in acest oras. Asa a reusit sa construiasca in Tchiakoulle, pe amplasamentul vechii case familiale, locuinta din caramida.

Mama lor traieste inca aici, dar in momentul in care ziaristul AFP a ajuns in satuc era plecata la Dakar, pentru a se trata.

"O fetita foarte serioasa, foarte politicoasa"

Potrivit membrilor familiei care au ramas in oras, prezumtiva victima, "foarte draguta", nu a mers niciodata la scoala. A frecventat doar "scoala coranica" din Tchiakoulle unde invata si recita, in araba, versete din Coran, sub o veranda.

Unciul sau, Mody, isi aminteste de o fetita care nu era "turbulenta". O alta ruda, care a intalnit-o la Labe, afirma ca "era o fetita foarte serioasa, foarte politicoasa si careiea nimeni nu ii cunostea povestea".

In varsta de aproximativ 60 de ani, acest unchi povesteste ca, in urma cu cateva zile, a auzit "la un post local de radio ca un alb a abuzat de o femeie in Statele Unite": "Nu puteam sa-mi imaginez ca era nepoate mea".

Jurnalistul AFP l-a informat ca este vorba fosta lor consateanca. Nimeni nu stia acest lucru in acest satuc izolat de lume.

Tanara femeie este cea mai mica dintre cei sase copii - trei baieti si trei fete - ai lui Thierno Ibrahima, care a avut doua sotii.

Un tata taran, sarac, mort in 2009 la varsta de 90 de ani, dar care era si un demnitar musulman respectat in regiune. Familia sa era foarte credincioasa, potrivit locuitorilor satucului.

A rupt orice legatura cu satul natal

Spre deosebire de sora sa, tanara pare sa fi rupt orice legatura cu satul natal.

"De cand sora mea a plecat acum peste zece ani, nu a mai vorbit cu nimeni, nici macar o singura data", spune fratele sau vitreg, care isi aminteste: "a fost dupa ce tata a murit. Eram la Bissau, am sunat-o pentru a-i prezenta condoleantele mele, ea a inteles ca era sunata din Africa si a raspuns: 'nu trebuia sa te deranjezi', nu stia cine e la celalalt capat al firului dar cand i-am spus, si-a dat seama".

O marturie similara, unchiul sau Mody: "De cand a plecat, nu am primit nicio scrisoare, nicio fotografie, nimic".

Mii de locuitori din Guineea lucreaza in strainatate, in alte tari din Africa, in Europa si in Statele Unite, deoarece, in ciuda fabuloaselor bogatii miniere, jumatate din cei 10 milioane de locuitori ai tarii traiesc in saracie.