Un judecator a ordonat vineri eliberarea din inchisoare a lui Dominique Strauss-Kahn si insotirea acestuia la domiciliul sau temporar din Manhattan, New York, potrivit AFP.

Dominique Strauss Kahn, fostul sef FMIFoto: Reuters

New York Post scrie insa ca fostul sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, este liber sa plece dupa ce si-a platit cautiunea, dar nu are o locuinta stabila fiindca sotia sa a inchiriat un apartament, dar proprietarul s-ar fi razgandit cand a aflat ca in locuinta urmeaza sa stea Strauss-Kahn.

Anne Sinclair ar fi inchiriat un apartament de lux la Bristol Plaza pe "East 65 Street", dar proprietarul s-a razgandit ulterior. Agentulimobiliar a declarat insa pentru The Post ca nimeninumit Sinclair sau Strauss-Kahn nu a inchiriat sau solicitat un apartament in complexul amintit.

Conditiile arestului la domiciliu pentru Dominique Strauss-Kahn

Curtea Suprema a statului New York a emis un document care stabileste conditiile in care se va realiza arestul la domiciliu pentru Dominique Strauss-Kahn. Documentul poarta data de 20 mai si semnatura judecatorului Michael Obus, scrie AFP.

Elementele cheie ale acestui document vor fi aplicabile din momentul in care Strauss-Kahn isi va gasi o locuinta permanenta:

  • Plata unei cautiuni in valoare de 1 milion de dolari si a unei garantii de 5 milioane de dolari.
  • Cedarea tuturor documentelor de calatorie.
  • Arest la domiciliu cu monitorizare electronica si prezenta a cel putin unui gardian inarmat, in permanenta.
  • Strauss-Kahn va avea permisiunea de a parasi locuinta din Manhattan numai in urmatoarele cazuri: pentru sedinte de judecata, intalniri cu avocatii sai, controale medicale si ritualuri religioase saptamanale.
  • O notificare trebuie trimisa cu cel putin sase ore inainte ca DSK sa paraseasca locuinta.
  • Strauss-Kahn va suporta cheltuielile companiei de securitate Stroz Friedberg, responsabila pentru monitorizarea arestului la domiciliu. Stroz Friedberg va monta camere de supraveghere pentru toate caile de acces in locuinta, iar usile vor fi echipate cu alarme.

Un document elaborat de Stroz Friedberg si anexat la ordinul judecatoresc ofera detalii suplimentare:

  • O bratara electronica va fi plasata pe una dintre gleznele acuzatului.
  • Costurile de monitorizare vor fi suportate de catre DSK (compania foloseste aceasta abreviere), familia sa sau mostenitorii acestuia, inclusiv in cazul unei posibile utilizari a fortei.
  • Compania va nota toate vizitele primite de catre Strauss-Kahn intr-un registru si va tine evidenta tuturor inspectiilor autorizate ale Curtii.
  • Strauss-Kahn va putea primi pana la maxim patru vizitatori in acelasi timp.
  • Toti vizitatorii vor fi perchezitionati inainte de intrarea in locuinta.
  • Compania va anunta imediat politia in cazul oricarei activitati considerate suspecte.
  • Compania va fi responsabila de insotirea lui DSK de fiecare data cand acesta va parasi locuinta.

Cum functioneaza bratara electronica de monitorizare

Fiecarui inculpat i se atribuie un semnal codat unic. Bratara electronica de monitorizare transmite la intervale periodice, prin unde radio, locatia si alte informatii catre un receptor. In cazul in care purtatorul bratarii se deplaseaza in afara zonei permise, politia va fi notificata. Dispozitivul este proiectat pentru a fi inviolabil si poate alerta politia in cazul unei tentative de manipulare.

In mod normal, unitatea consta intr-un transmitator radio-frecventa care transmite un semnal la o unitate fixa instalata la domiciliul inculpatului. Unitatea fixa foloseste fie o linie telefonica sau o retea de telefonie mobila, pentru a transmite informatiile catre un server dintr-un centru de monitorizare. In cazul in care infractorul incalca conditiile stabilite de instanta, un mesaj alerta este transmis catre unitatea de monitorizare sau catre ofiterul responsabil cu monitorizarea.

Unitatile GPS sunt similare in design, dar inculpatul poarta, de asemenea, un telefon mobil care transmite mai departe semnalele de la bratara; o alta varianta este cea in care bratara are inglobat transmitatorul de telefonie mobila.(Catalina Ciociltan)

Citeste si: