Doi americani au fost usor raniti vineri dupa ce o bomba a talibanilor a explodat la trecerea automobilului blindat in care se aflau acestia, ucigand un civil care se afla in zona, in Peshawar (nord-vestul Pakistanului), primul atentat direct care a vizat Statele Unite dupa moartea lui bin Laden, relateaza AFP.

Acesti insurgenti islamisti, care s-au aliat cu al-Qaeda in 2007 si conduc de atunci o campanie de atentate sangeroase in Pakistan, au revendicat atacul pentru razbunarea creierului atentatelor din 11 septembrie, ucis in 2 mai, in nordul tarii, de un comando american heliopurtat.

In cursul diminetii, "doua masini ale consulatului american care se indreptau spre consulat au fost atacate", a declarat Alberto Rodriguez, purtatorul de cuvant al ambasadei SUA la Islamabad.

"Un vehicul a fost afectat, nicio persoana din personalul nostru nu a fost ucisa si nici una grav ranita", a explicat acesta.

El a precizat ca "diplomati americani si personal pakistanez al consulatului se aflau la bord".

"O persoana a fost ucisa, un barbat care mergea pe o motocicleta, si 11 sunt ranite, dintre care doi straini din masina blindata", a declarat la randul sau Liaqat Ali, un ofiter de politie din Peshawar, marele oras din nord-vestul tarii, aflat in proximitatea zonelor tribale care reprezinta bastionul talibanilor si al organizatiei al-Qaeda.

Ali a precizat ca doi pasageri din masina blindata au suferit "rani foarte usoare", dar au parasit deja spitalul.

Potrivit lui Hukam Khan, de la unitatea de genisti din Peshawar, cele 50 de kg de explozibil de putere mica au fost ascunse intr-o masina si bomba a fost declansata de la distanta.

"Nu era explozibil de buna calitate, de aceea pagubele sunt relativ mici", a precizat el.

Masina blindata 4x4 a fost afectata in partea din spate de explozia care a aruncat-o intr-un stalp de electricitate.

Primul geam al lunetei a fost spart dar nu si cel de-al doilea, un geam blindat foarte puternic. In partea din spate-dreapta, acolo unde bomba a explodat, cauciucul plin, fara camera de aer la acest gen de masini blindate, a ramas intact.

"Osama era liderul nostru si americanii sunt cei mai rai teroristi", a declarat Ehsanullah Ehsan, purtator de cuvant al Miscarii Talibanilor din Pakistan (TTP), revendicand atacul. Moartea sa "incurajeaza luptatorii nostri si va intensifica atacurile noastre (...), o sa le provocam astfel de pierderi incat americanii nu le vor uita niciodata".

TTP este principalul responsabil de un val de aproximativ 480 de atentate care au ucis aproape 4.400 de oameni in intreg Pakistanul din vara lui 2007 cand, impreuna cu bin Laden in persoana, au declarat jihad Islamabadului pentru sustinerea acordata Washingtonului, de la sfarsitul lui 2001.

Atentatul de la Peshawar a survenit in momentul in care emisarul american pentru Afghanistan si Pakistan, Marc Grossman, se afla in tara, unde s-a intalnit joi cu lideri pakistanezi la Islamabad.

Vinerea trecuta, un dublu atentat sinucigas comis in fata unui centru de antrenament al politiei din Shabqadar, in nord-vestul tarii, a ucis 98 de oameni si a ranit peste 140 de persoane.

TTP a revendicat imediat atacul, "o prima actiune de razbunare a mortii lui Osama bin Laden".

Creierul atentatelor din 11 septembrie a fost eliminat in 2 mai intr-o vila din Abbottabad, oras-garnizoana din nordul Pakistanului, de un comando al fortelor speciale americane.