Judecatorul Instantei din Manhattan a aprobat eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn pe cautiune, fixata la un milion dolari si a decis plasarea sa in arest la domiciliu cu monitorizare electronica - conditii care au fost propuse de catre avocatii sai. Judecatorul a mai spus ca Strauss-Kahn trebuie sa aiba paza armata 24 de ore pe zi pe propria sa cheltuiala si sa poarte o bratara electronica pentru localizare. De asemenea, a fost fixata o garantie asiguratorie de cinci milioane de dolari. Urmatoare audiere va avea loc pe 6 iunie.

Dominique Strauss Kahn, fostul sef FMIFoto: Reuters

Strauss-Kahn isi va petrece noaptea de joiin inchisoare,cautiunea sa urmand sa fie platita vineri.DSK a predat deja toate documentele de calatorie.

Dupa stabilirea conditiilor eliberarii lui Strauss-Kahn pe cautiune, judecatorul Michael Obus l-a avertizat pe Strauss-Kahn, informeaza New York Times.

"Veti fi supus si veti beneficia de protectia sistemului de justitie penala al acestui stat. Ma astept ca dvs sa va prezentati in fata instantei. Daca exista cea mai mica problema cu respectarea obligatiilor care va revin, conditiile eliberarii dvs pe cautiune vor fi modificate sau chiar retrase", a spus judecatorul Obus.

Inainte ca cererea sa de eliberare pe cautiune sa fie aprobata, DSK a fost pus oficial sub acuzare in urma reclamatiei privind agresiuni sexuale, relateaza AFP. Procurorii au sustinut in timpul audierii ca plecarea de la hotel al lui Strauss-Kahn "a fost pripita" si orice suma depusa drept cautiune ar fi insuficienta, informeaza Reuters.

Dominique Strauss-Kahn are la dispozitie "mijloace personale, politice si financiare pentru a fugi. Este o personalitate internationala, care are influenta in intreaga lume", a declarat procurorul John McConnell.

"Adevarata problema pentru acest tribunal este sa aiba garantii, nu doar financiare, pentru a se asigura ca inculpatul va fi prezent la audieri ulterioare", a declarat judecatorul Michael Obus."Strauss-Kahn e originar dintr-o tara in care ar fi dificil sau imposibil sa fie extradat", a adaugat judecatorul, referindu-se la faptul ca Franta nu isi extradeaza cetatenii.

Avocatii lui Strauss-Kahn au sustinut insa ca pachetul propus pentru cautiune este suficient de cuprinzator pentru a permite eliberarea sa din inchisoarea Rikers. Unul dintre avocatii sai, William W. Taylor III a declarat ca apararea a angajat o echipa de securitate care va oferi monitorizare video, o bratara electronica pentru a monitoriza miscarile clientului sau, precum si o paza armata la intrare si la iesirea din domiciliul la care va fi plasat in arest.

Actiunea avocatilor fostului sef al FMI de a depune cererea de eliberare pe cautiune inainte ca DSK sa fie pus sub acuzare in mod oficial este neobisnuita, scrie New York Times. De obicei, in cazul in care un inculpat este detinut, fara posibilitatea unei cautiuni dupa prima infatisare in fata instantei penale, avocatii asteapta pronuntarea oficiala a actului de acuzare, pentru a solicita eliberarea pe cautiune.

Avocatii sefului FMI Dominique Strauss - Kahn au fost de acord cu publicarea cererii adresate de clientul lor Curtii, pentru a i se permite iesirea din inchisoare: plata unei cautiuni de 1 milion de dolari, precum si acceptul a purta o bratara de localizare, pentru a evita riscul de a parasi Statele Unite. Ei au sustinut ca DSK se angajeaza sa ramana in resedinta sa din Manhattan, acceptand supravegherea 24 de ore din 24 si sa fie prezent la tribunal, de fiecare data cand i se cere, arata documentul publicat de New York Times. El s-a angajat, de asemenea, sa "renunte voluntar la orice procedura de extradare, de orice fel ar fi", intr-o declaratie facuta in fata tribunalului sub juramant.

In mod traditional, cautiunea reprezinta o forma de garantie, cel mai frecvent- suma de bani, depusa de inculpat prin care se garanteaza respectarea de catre acesta a obligatiilor ce-i revin pe timpul eliberarii provizorii. In unele cazuri, suma depusa drept cautiune poate fi returnata la sfarsitul procesului, indiferent daca persoana este declarata sau nu vinovata de infractiunea de care este acuzata. Desi eliberarea pe cautiune a inculpatilor este o practica frecventa in SUA, cautiunea nu poate fi aprobata de catre instanta de judecata in anumite circumstante, de exemplu, in cazul in care exista suspiciunea ca inculpatul nu se va prezenta la proces.

Dominique Strauss Kahn si-a anuntat demisia de la sefia FMI, prin intermediul unui comunicat oficial, in cate respinge toate acuzatiile care i s-au facut in aceste zile, in scandalul de agresiune sexuala in care a fost implicat.

In scrisoarea prin care isi anunta demisia, Strauss Kahn isi motiveaza gestul prin dorinta de a "proteja" Fondul Monetar de efectele acestui scandal: "Vreau sa imi dedic toata energia pentru a demonstra ca sunt nevinovat", spune DSK, in scrisoarea adresata institutiei.

Fondul Monetar International anunta ca pana la desemnarea noului sef al institutiei, John Lipsky va continua sa isi exercite functia de director general interimar.

Dominique Strauss Kahn a fost arestat, in urma unei acuzatii de agresiune sexuala, formulata de o camerista de la un hotel din New York. Justitia americana a respins luni cererea de eliberare pe cautiune, astfel ca fostul sef al FMI a ajuns la inchisoarea Riker Island. Impotriva lui DSK exsta 7 capete de acuzare, intre care tentativa de viol si sechestrare.