Presedintele SUA, Barack Obama, va dezvalui joi un plan de ajutor economic de mai multe miliarde de dolari pentru democratizarea lumii arabe, anunta Le Monde. Planul e similar cu cel aplicat in Europa de Est dupa incetarea razboiului rece, au anuntat oficiali americani citati de cotidianul francez.

Planul - destinat initial Egiptului si Tunisiei - va avea ca rol si atragerea altor tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord in miscarea de democratizare a regiunii, au declarat, sub protectia anonimatului, oficialii citati.​

Obama va prezenta aceasta noua initiativa intr-un discurs destinat sa reuneasca intr-o strategie comuna valul de manifestari pentru democratie care a zguduit o serie de regimuri autocrate din regiune in ultimele cinci luni.

Ideea este inspirata de "unele masuri incununate de succes din Europa de Est", a precizat sursa citata.

Potrivit acestuia, Egiptul si Tunisia, unde manifestarile populare au alungat de la putere presedintii celor doua tari, vor fi primele state care vor beneficia de aceasta initiativa.

"Speram ca si alte tranzitii democratice vor urma in anii viitori", a explicat acesta.

Planul lui Obama va cere extinderea actiunii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a sustinut democratiile din Europa de Est in ultimii 20 de ani, pentru a sustine dezvoltarea democratiei in lumea araba.

Cele 60 de tari actionare ale BERD se vor reuni vineri si sambata in Kazahstan pentru a examina un proiect de extindere a activitatilor bancii in Africa de Nord.

Ideea acestei strategii, care se opune direct celei de a impune o democratie prin interventia armata, cum a incercat sa procedeze administratia republicana a lui George W. Bush in Irak, este sa raspunda unora dintre cauzele evocate de manifestantii din lumea araba, stagnarea economica si lipsa de perspective pentru tineri.

Presedintele ar urma sa evoce, in acest discurs, moartea lui Osama bin Laden in data de 2, in urma unui raid american in Pakistan, in conditiile in care administratia americana considera ca manifestarile pentru democratie semnifica esecul al-Qaeda.

Observatorii se declara insa sceptici ca Barack Obama va prezenta joi si o noua initiativa pentru deblocarea procesului de pace din Orientul apropiat.