CIA a folosit drone nedetectabile in cadrul a zeci de misiuni efectuate in Pakistan pentru a obtine informatii legate de complexul unde traia Osama bin Laden, inainte ca un comando american sa-l ucida, in data de 2 mai, la Abbottabad, scrie Washington Post, preluat de agentia AFP.

Citand inalti oficiali americani, cotidianul precizeaza ca CIA a utilizat aceste avioane fara pilot extrem de sofisticate, care sunt practic invizibile, pentru zboruri la inalta altitudine, care au avut drept scop furnizarea de filme de mare rezolutie.

CIA a utilizat si sateliti, aparate de ascultare si agenti secreti amplasati intr-o locuinta din Abbottabad, localitate unde bin Laden ar fi trait aproximativ cinci ani, precizeaza Washington Post.

Avioanele invizibile au furnizat imaginile care ar fi fost vizionate de presedintele Barack Obama si de echipa sa de securitate nationala in timpul raidului nocturn in care a fost ucis liderul terorist.

Un alt aparat nedetectabil, un elicopter Black Hawk, dotat cu echipamente speciale de inabusire a zgomotului si de evitare a detectarii prin radar, a fost si el folosit in operatiunea din Abbottabad, dar fortele americane l-au distrus dupa ce s-a defectat la aterizare.

Potrivit oficialilor americani, dronele Predator si alte avioane de supraveghere ar fi putut fi detectate de radarele pakistaneze si de celelalte sisteme de supraveghere amplasate in instalatiile militare si nucleare din apropierea complexului lui bin Laden.

Dronele nedetectabile evocate de Washington Post, cel mai probabil de tipul RQ-170 Sentinel (Lockheed Martin), pot filma din unghiuri abrupte si nu au nevoie astfel sa zboare direct deasupra tintei.