NASA se pregateste sa lanseze un satelit in iunie pentru masurarea salinitatii a suprafetei oceanului si pentru a explora legaturile sale cu schimbarile climatice, a anuntat marti agentia spatiala americana, potrivit AFP.

Lansarea lui Aquarius SAC-D pe 9 iunie va veni la trei luni de la pierderea satelitului NASA Glory (4 februarie 2011), care nu a reusit sa se separe in mod corespunzator de sistemul de propulsie si s-a prabusit in ocean.

NASA nu s-a ocupat direct de misiunea Glory, ci a subcontractat operatiunea companiei Orbital Sciences Corporation - atat partea de proiectare si constructie a satelitului, cat si lansarea propriu-zisa care a fost asigurata de subdivizia Orbital Launch System Group, potrivit Scentia. Intregul program a costat agentia americana 424 de milioane de dolari din care lansarii i-au revenit 54 de milioane.

Aquarius (Varsatorul) va monitoriza in permanenta toata suprafata oceanului de pe orbita, de la 657 km de la suprafata pamantului, si va furniza estimarile de variatie lunara a salinitatii in functie de timp si loc.

"Exista zone intregi din ocean unde salinitatea nu a fost niciodata masurata," a declarat Eric Lindstrom presei, unul dintre coordonatorii programului stiintific al Aquarius. "Vom preleva probe de apa din ocean pe intreaga planeta intr-o saptamana", a mai declarat acesta.

Salinitatea oceanelor este masurata si prin satelit SMOS, lansat in 2009 intr-o colaborare europeana, dat Aquarius/ SAC-D, care este rezultatul unei colaborari internationale, inclusiv Argentina, Brazilia, Franta, Canada si Italia va imbunatati cunostintele oamenilor de stiinta datorita exactitatii informatiilor sale.