Finala Europa League la fotbal de miercuri nu are nici o importanta aproape, intr-un oras dat peste cap, la propriu si la figurat, de prima vizita oficiala a unui monarh britanic in Irlanda, de la obtinerea independentei, in 1922. Peste 8000 de politisti irlandezi, dar si forte inarmate ale politiei britanice se afla pe strazile Dublinului, in cea mai mare operatiune de securitate din istoria Irlandei. Regina Elisabeta a II-a si-a inceput marti la pranz vizita de patru zile in Irlanda. Pe langa Dublin, Regina va mai ajunge si in sud-vestul tarii, in Cork si in Tipperary.

Foto:

Mai multe strazi principale au fost blocate marti in oras, in frunte cu zona zero a centrului, O’Connell Street, loc simbol al orasului. Politia face controale inopinate in gentile turistilor, care insa au libertate deplina in a fotografia tot ce doresc. Iar inima distractiei, cartierul pietonal Temple Bar, plin de puburi si localuri, a arborat astazi steaguri omagiale de bun-venit pentru Regina.

In general irlandezii privesc cu relaxare si deschidere vizita Reginei, doar mici curente nationaliste aruncand, in diferite locuri, diferite ganduri si voci impotriva acestei incursiuni de frunte britanice in Irlanda.

Dublinul va ramane insa in alerta si in perioada urmatoare: miercuri are loc finala Europa League, cu peste 30.000 de turisti straini sositi in oras, iar pe 24 mai presedintele SUA, Barack Obama, se va afla pentru 24 de ore in Irlanda. Plus meciul de fotbal Irlanda – Irlanda de Nord, din 29 mai, considerat de mare risc.