Oficialii japonezi s-au declarat, marti, pregatiti sa primeasca, la sfarsitul lunii mai, vizita expertilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, ce vor efectua o inspectie la centrala nucleara de la Fukushima, anunta AFP: "Facem tot posibilul pentru a garanta transparenta, iar acceptarea vizitei reprezentantilor AIEA la Fukushima face parte din acest plan", a aratat purtatorul de cuvant al Guvernului de la Tokyo.

20 de specialisti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica vor sosi in Japonia pe 24 mai, unde vor ramane pana pe 2 iunie pentru a analiza accidentul de la Centrala Fukushima si efectele acestuia.

Situata la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de seismul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie.

Reprezentantii Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare, au anuntat in aprilie ca in jur de 3 luni vor fi necesare pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.