Avocatul directorului FMI, arestat la New York in urma unei acuzatii de agresiune sexuala formulata de o camerista a unui hotel din metropola americana, a declarat ca menajera "ar fi fost de acord" sa intretina relatii sexuale cu Dominique Strauss-Kahn, relateaza New York Post. Pe de alta parte, procurorii americani au cerut in fata judecatorului sa nu-l elibereze pe cautiune pe seful FMI, comparand cazul acestuia cu cel al lui Roman Polanski, cautat de autoritatile americane in scandalul sexual in care este acuzat ca a violat o tanara de 13 ani, in 1977. Regizorul a fugit din SUA, fiind cautat de justitia americana de peste 30 de ani.

Strauss-Kahn si avocatul Ben BrafmanFoto: Reuters

Avocatul Ben Brafman a declarat luni, la audierile de la Tribunalul din New York, ca "noi credem ca dovezile care exista nu vor fi concordante cu un act fortat".

O sursa apropiata echipei legale care il apara pe directorul FMI a declarat pentru publicatia americana ca "s-ar putea la fel de bine ca (actul) sa fi fost unul consimtit" si de victima.

Potrivit New York Post, declaratia facuta de Brafman ar putea reprezenta "un moment exploziv" in apararea lui Strauss-Kahn.

Judecatoarea Melissa Jackson a ordonat insa inchiderea lui Dominique Strauss-Kahn si a refuzat sa-l elibereze in schimbul unei cautiuni de un milion de dolari, invocand riscul ca seful Fondului Monetar International sa fuga din Statele Unite.

Judecatoarea pare sa fi tinut cont si de argumentele acuzarii. Procurorul adjunct Daniel Alonzo a comparat cazul lui Strauss-Kahn cu cel al regizorului Roman Polanski, cautat de autoritatile americane in scandalul sexual in care este acuzat ca a violat o tanara de 13 ani, in 1977, dupa care a fugit din SUA.

"Este precum cazul lui Roman Polanski - este exact aceeasi situatie", a spus Alonzo, referindu-se la faptul ca Polanski este cautat de peste 30 de ani de justitia americana.

Pe 10 martie 1977, Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi inchis. El a fost arestat pe 26 septembrie 2009, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich. In iulie 2010, justitia elvetiana a respins cererea de extradare formulata de procurorii americani.