Un document de arhiva prezentat de cotidianul polonez Rzeczpospolita arata ca tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea din 13 mai 1981 ar fi fost comandata de KGB, iar autorul tentativei, turcul Mehmet Ali Agca, ar fi fost doar "marioneta" serviciului secret rus.

Mehmet Ali AgcaFoto: Captura Youtube.com

Influentul ziar polonez sustine ca a descoperit un document necunoscut pina acum in arhivele Ministerului de Interne. Documentul citeaza persoane asociate cu serviciul secret al Germaniei de Vest care spun ca KGB a fost "forta inspirationala si organizationala" din spatele tentativei esuate de asasinare a papei.

Acelasi document mai arata ca tentativa de asasinat avea rolul de a-l impiedica pe Ioan Paul al II-lea sa faca o vizita in Polonia pentru funeraliile unui inalt prelat. "Vizita in Polonia ar fi dat un impuls major nationalismului polonez si de aceea Papa trebuia eliminat din joc", spune o sursa vest-germana citata in documentul publicat de Rzeczpospolita.

Reamintim ca Mehmet Ali Agca l-a impuscat pe Papa Ioan Paul al II-lea in Piata Sf. Petru din Vatican la 13 mai 1981. Glontul l-a ranit serios pe seful Bisericii Catolice, care a supravietuit insa.​