Un judecator new-yorkez a ordonat inchiderea lui Dominique Strauss-Kahn si a refuzat sa-l elibereze in schimbul unei cautiuni de un milion de dolari, la doua zile dupa arestarea sa, in urma unei acuzatii de agresiune sexuala formulata de o camerista a unui hotel din New York, relateaza AFP.

Strauss-Kahn, in fata justitiei americaneFoto: Reuters

UPDATE Ora 20,30 Cele sapte capete de acuzare formulate la impotriva lui Dominique Strauss-Kahn ii pot aduce sefului FMI o pedeapsa maxima de 74 de ani si trei luni de inchisoare, se arata in documentele judiciare, consultate de AFP.

Judecatoarea Melissa Jackson a invocat riscul ca seful Fondului Monetar International sa fuga din Statele Unite, dupa ce acesta a fost arestat sambata la bordul unui avion Air France care se pregatea sa decoleze pe de aeroportul Kennedy din New York.

Apararea fostului ministru oferise anterior o cautiune de un milion de dolari pentru a obtine eliberarea provizorie a lui DSK. De asemenea, Strauss-Kahn s-ar fi angajat sa locuiasca la fiica sa, in New York, au propus avocatii.

Decizia vine dupa ce acuzarea a afirmat ca Dominique Strauss-Kahn a fost implicat in cel putin un alt caz similar si in ciuda faptului ca directorul FMI a negat acuzatiile care i se aduc, prin vocea avocatilor sai.

Strauss-Kahn va fi readus in fata judecatorilor in data de 20 mai, precizeaza Reuters.

Avocatii lui DSK s-au declarat dezamagiti de decizia judecatoarei, dar au afirmat ca "batalia de-abia a inceput".

Ora 19,25 Unul dintre avocatii apararii, Ben Brafman, spune ca DSK a plecat in graba pentru a ajunge la masa si ca rezervarea pentru cursa Air France fusese facuta cu mult timp inainte (corespondentul The Daily Telegraph, pe Twitter)

Ora 19,15 Acuzarea cere mentinerea starii de arest. Procurorii sustin ca DSK ar putea parasi SUA, pentru a evita inchisoarea, si din aceasta cauza nu trebuie eliberat conditionat

UPDATE Ora 18,46 DSK a revenit in sala. I s-a scanat irisul, pentru a se asigura ca nu este vorba de alta persoana, asa cum se procedeaza cu toti acuzatii.

I s-au scos catusele.

Corespondentul The Daily Telegraph, care se afla in sala de judecata, scrie pe Twitter ca DSK pare extenuat, este imbracat in costum inchis la culoare si camasa deschisa. Are capul plecat si este inconjurat de trei politisti.

Corespondentul AFP la Washington noteaza tot pe Twitter ca DSK a ramans in sala 8 minute, intre orele 10,47 si 10,55, dupa care a fost scos.

"Nu se stie de ce. Cazul sau nu a fost discutat".

"Unde a plecat DSK? Vice-consulul Frantei asteapta in sala, la fel ca toata lumea", continua corespondentul AFP.

Audierea are loc intr-o sala de marime medie a tribunalului penal situat in sudul Manhattanului. Zeci de ziaristi si gura-casca se afla in fata cladirii si in interiorul tribunalului.

Majoritatea acuzatilor din sala sunt prezenti aici pentru mici furturi, certuri sau incercari de a nu plati taxiul.

In spatele biroului judecatorul, flutura un steag american si inscriptia "In God we trust".

Strauss-Kahn "a fost acuzat de act sexual criminal, tentativa de viol si sechestrare", in urma acuzatiilor formulate de o camerista in varsta de 32 de ani, angajata a unui hotel Sofitel din New York, a precizat politia.

Procedura prevede un prim interogatoriu al acuzatului, in timpul caruia judecatorul va pune intrebarile tipice legate de starea sa fizica si psihica - daca a consumat substante toxice, daca are mintea limpede - dupa care va citi actul de acuzare.

DSK urmeaza ulterior sa pledeze vinovat sau nevinovat.

Avocatii sai au anuntat ieri ca seful FMI respinge toate acuzatiile, va pleda nevinovat si se va apara "cu fermitate".

Daca pledeaza nevinovat, un juriu va decide daca probele prezentate de acuzare merita un proces. Delictele de care este acuzat ii pot aduce 20 de ani de inchisoare.

Judecatorul va decide luni daca il va elibera pe cautiune si suma acestei cautiuni. In cazul in care va fi eliberat pe cautiune, judecatorul poate cere retinerea pasaportului.

Vezi ce zice presa din: Grecia, Germania, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Romania, Marea Britanie, Rusia si Franta