Vaticanul a ordonat luni episcopilor sa-i trimita in fata justitiei pe membrii clerului suspectati de pedofilie si sa-i impiedice sa exercite un ministeriat care ar putea fi periculos pentru minori, dupa scandalurile de abuzuri sexuale comise de preoti asupra minorilor, care zguduie Biserica Catolica, relateaza AFP.

Intr-o scrisoare circulara, prefectul congregatiei pentru doctrina credintei, cardinalul William Levada, subliniaza necesitatea unor "proceduri clare si coordonate" care trebuie aplicate impotriva "abuzurilor sexuale asupra minorilor" si le cere episcopilor sa definitiveze aceste proceduri in decurs de un an.

"Obligatia de a oferi un raspuns adecvat eventualelor cazuri de abuzuri sexuale comise impotriva minorilor de clericii din dioceza sa figureze printre responsabilitatile importante ale episcopului", subliniaza cardinalul, care confera in acest fel episcopului un rol central in lupta impotriva pedofiliei.

Cardinalul Levada cere ca membrii clerului care sunt suspectati de pedofilie sa fie deferiti autoritatilor civile competente, "urmarind intotdeauna prevederile legilor civile".

Scrisoarea "exclude o revenire a preotului la ministeriatul public, daca acest ministeriat prezinta un pericol pentru minori sau un scandal pentru comunitate".