Marina israeliana a tras luni focuri de avertisment in directia unei nave malaeziene care transporta ajutoare spre Fasia Gaza, obligand-o sa se indeparteze spre apele teritoriale egiptene, a declarat armatorul navei, citat de AFP.

"MV Finch, care transporta instalatii de canalizare pentru Gaza, a fost tinta tirurilor de somare ale fortelor israeliene, in zona de securitate palestiniana, in aceasta dimineata, la ora 06,54 (03,54 GMT)", a declarat Shamsul Azhar, de la fundatia Perdana Global Peace.

Nava se afla in acel moment "la circa 400 de metri de tarm".

Un ziarist malaezian prezent la bord, Alang Bendahara, a precizat ca marina israeliana a procedat la noi tiruri de somare dupa refuzul capitanului de a pleca. In momentul in care israelienii "au amenintat ca urca pe vapor, am fost obligati sa facem cale intoarsa. Am avut noroc ca nu au existat raniti", a spus acesta.

MV Finch a aruncat ancora in apele egiptene, la 30 de mile de Gaza, a adaugat Azhar.

Fundatia Perdana a indicat ca nava a parasit portul grecesc Pireu in 11 mai pentru a transporta instalatii de canalizare in Fasia Gaza. Avea la bord 12 persoane, dintre care sapte malaezieni, doi irlandezi, doi indieni si un canadian.

Fundatia Perdana este sustinuta de fostul premier malaezian Mahathir Mohamad, 85 de ani, recunoscut pentru pozitiile sale pro-palestiniene si criticile adresate Israelului.

Fundatia a fost implicata si in flotila umanitara care a incercat, in mai 2010, sa forteze blocada impusa de Israel Fasiei Gaza. Noua cetateni turci au fost ucisi dupa ce armata israeliana a intervenit in apele internationale. Israelul a afirmat atunci ca la bordul navelor se aflau arme, si nu ajutoare umanitare.

Asociatiile pro-palestiniene sau islamiste intentioneaza sa organizeze o noua flotila internationala de ajutoare umanitare spre Gaza in iunie.