Dominique Strauss-Kahn poate primi o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare, daca justitia americana il declara vinovat de viol. France Soir noteaza, in editia electronica, ca seful FMI nu este primul om politic care este acuzat sau condamnat pentru viol.

Foto:

Christopher Mesnooh, avocat la barourile din New York si din Paris, afirma: "Mi se pare de neconceput ca Dominique Strauss-Kahn sa fie inchis. Eventuala sa eliberare ar putea fi decisa pe cautiune. Magistratii i-ar putea interzice sa paraseasca statul New York, respectiv Statele Unite, retinandu-i pasaportul. Este procedura normala".

Avocatul american tine totusi sa precizeze ca in Statele Unite, ca si Franta, DSK "beneficiaza de prezumtia de nevinovatie".

Si totusi, daca judecatorii il declara vinovat, omul politic, care nu beneficiaza de nicio imunitate in calitate de angajat al FMI, risca pana la 20 de ani de inchisoare. "Daca se confirma, acuzatiile impotriva lui sunt foarte grave", spune Christopher Mesnooh.

De la Bill Clinton la Mike Tyson

In cazul in care este declarat vinovat, DSK nu va fi primul om politic a carui cariera s-ar prabusi in urma unui scandal legat de agresiuni sexuale. Un presedinte israelian a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a fost acuzat ca a violat doua subordonate, in vremea cand era ministru al turismului.

Moshe Katzav a fost condamnat in martie la sapte ani de inchisoare. Un fost presedinte zimbabwéan a fost condamnat si el la un an de inchisoare in mai 2000 pentru "sodomie si alte crime sexuale".

Tot luni, seful opozitiei din Malaezia va afla daca va fi condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru violarea unuia dintre consilierii sai.

Nici oamenii politici americani nu au scapat de scandaluri sexuale, precum cel care a accelerat finalul carierei lui Bill Clinton sau cel care l-a impiedicat pe Gary Hart, speranta democratilor in 1987, sa se prezinte la Casa Alba. Deosibirea este insa ca a fost vorba de relatii adulterine, dar consimtite de partenerii lor.

Pentru a analiza optiunile lui Dominique Strauss-Kahn, trebuie studiate cazurile starurilor din sport.

Cazul sportivilor americani

Ramas fara titlul de campion mondial al greilor, Mike Tyson a asistat in 1991 la un concurs de frumusete la Indianapolis. Aici o cunoaste pe Desiree Washington, 18 ani. Tyson o invita in camera sa, ea accepta. Trei zile mai tarziu, Desiree depune plangere pentru viol. Prost reprezentat de avocatul sau, sportivul este condamnat la sase ani de inchisoare, din care executa trei.

Scenariu identic pentru jucatorul de baschet Kobe Bryant, acuzat de viol in 2003 de o receptionista a unui hotel din Colorado. Pentru a fi iertat, Bryant ii ofera sotiei sale un diamant de 4 milioane de dolari si aceasta, in schimb, il sustine. Cu o zi inainte de proces, receptionista refuza sa depuna marturie. Se pare ca a fost vorba de un aranjament financiar pentru inchiderea scandalului.

Aceasta ar putea fi o speranta pentru DSK.