Incidente violente au avut loc duminica in Israel, in ziua in care palestinienii marcheaza "nakba" (catastrofa), ziua infiintarii statului evreu in 1948, cand multi dintre ei au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa se refugieze in tarile arabe vecine. Potrivit Reuters, un arab a intrat cu camionul in masini si in trecatori, pe o strada aglomerata din Tel Aviv, ucigand o persoana si ranind cel putin sapte. In aceleasi timp, armata israeliana a deschis focul impotriva unor grupuri de refugiati palestinieni ce incercau sa intre in Israel din Gaza, Siria si Liban. Cel putin opt demonstranti au fost ucisi si alti zeci raniti.

Carnagiu la Tel AvivFoto: Reuters

Potrivt purtatorului de cuvant al politiei israeliene, Micky Rosenfeld, soferul camionului care a provocat carnagiul din Tel Aviv este un locuitor din localitatea araba Kafr Qassem, din centrul Israelului. Oficialul a spus ca atacatorul a fost retinut.

In acest moment, politia investigheaza daca incidentul a fost un accident sau un atac premeditat.

Martorii au afirmat ca soferul a lovit in mod deliberat masini, un autobuz si trecatori, pe o distanta de un kilometru. "Am auzit un zgomot teribil in spatele nostru in masina, pana cand camionul ne-a ajuns si apoi am zburat pur si simplu prin aer", a declarat un martor, Yossi, pentru Radioul Armatei. Martorul a spus ca, ulterior, camionul s-a izbit de un autobuz. "Soferul a iesit si a inceput sa se comporte nebuneste, aruncand cu lucruri in oameni. A lovit in cap o fata nevinovata, care a cazut la pamant. Ce va pot spune? Un atac terorist".

Serviciile de urgenta israeliene au declarat ca o persoana a murit la locul incidentului, iar alte cel putin sapte persoane au fost ranite.

Pe de alta parte, Radioul Israel a anuntat, preluat de Reuters, ca patru persoane au fost ucise si alte cateva ranite in Inaltimile Golan, dupa ce refugiati palestinieni din Siria s-au apropiat de granita cu Israelul.

Informatii initiale au precizat ca demonstranti pro-palestinieni care incercau sa forteze trecerea prin punctul de frontiera au fost impuscati. Manifestantii incercau sa intre pe teritoriul controlat de israelieni.

BBC a relatat ca soldatii israelieni au deschis focul si asupra unui grup de palestinieni ce incercau sa patrunda in Israel dinspre Gaza, la punctul de frontiera Erez, ranind cel putin 60 dintre ei.

De asemenea, soldatii israelieni si manifestanti palestinieni s-au infruntat in Ramallah.

Armata israeliana a deschis focul si impotriva unor demonstranti ce incercau sa intre in Israel din Liban, ucigand patru dintre ei si ranind alte cateva persoane.

Reuters afirma ca fortele de securitate israeliene sunt in stare de alerta duminica, cand palestinieniii marcheaza "nakba" (catastrofa), ziua infiintarii Israelului in 1948, cand multi dintre ei au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa se refugieze in statele arabe vecine.