Unul dintre principalii oponenti ai presedintelui Aleksandr Lukasenko a fost condamnat sambata, de un tribunal din Belarus, la cinci ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat ca a organizat "tulburari de masa", transmite Reuters. Andrei Sannikov a negat acuzatia adusa de puterea de la Minsk.

Andrei SannikovFoto: Reuters

Sannikov, fost adjunct al ministrului de externe si co-fondator al miscarii Charter 97, a fost pus sub acuzare pentru un protest organizat in luna decembrie a anului trecut, impotriva realegerii lui Lukasenko in fruntea tarii.

Sannikov (57 de ani) a fost unul dintre cei sapte candidati la prezidentiale arestati la 19 decembrie, in timpul unei manifestatii de protest fata de realegerea lui Lukasenko in functia de presedinte al tarii, pentru al patrulea mandat.

Aleksandr Lukasenko a fost reales presedinte al Belarusului cu 79,67% din voturi la alegerile din 20 decembrie 2010.

Scrutinul din Belarus a dat nastere la confruntari violente intre fortele de securitate si sustinatorii opozitiei. La Minsk, capitala tarii, mii de demonstranti au protestat fata de presupusa fraudare a alegerilor prezidentiale. Lukasenko, aflat la putere de 16 ani, a candidat pentru un al patrulea mandat prezidential, avand noua contracandidati.

Statele Unite au denuntat sambata "condamnarea politica" a lui Sannikov.