Joi, la Bucuresti, in palatul prezidential Cotroceni, presedintii Romaniei si Turkmenistanului, Traian Basescu si Gurbagula Berdymuhamedov, au dezbatut chestiuni de politica internationala. Pe parcursul discutiilor a fost abordata inclusiv tematica parteneriatului Turkmenistan-UE, colaborare energetica, mai precis problemele legate de inceperea constructiei gazoductului Nabucco, chemat sa reduca dependenta Europei de Rusia, scrie Nezavisimaia gazeta. Publicatia aminteste ca Bucurestiul a pariat pe proiectul Nabucco, la care participa compania romana Transgaz, alaturi de OMV, MOL, Bulgargaz, Botas si REW. Dar la inceputul lunii mai, consortiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anuntat, intr-un comunicat oficial, amanarea cu doi ani a lucrarilor.

Motivul il constituie faptul ca nu au fost incheiate acorduri cu toate tarile furnizoare de gaze. Dar analistii cred ca decizia de luare a unei pauze a fost generata de teama ca va fi pierduta batalia cu gazoductul rus South Stream, care repeta, in mare parte, traseul Nabucco.

In acest caz, colosalele mijloace ale tarilor occidentale pentru acest proiect s-ar putea dovedi ca aruncate pe fereastra. Publicatia scrie ca amanarea lucrarilor a nelinistit Romania, care spera sa obtina rapid dividende consistente din tranzitarea gazelor pe teritoriul ei.

Problema este ca toti ceilalti participanti la proiect sunt, in acelasi timp, participanti si la South Stream. Prin urmare, daca proiectul rusesc va reusi sa intreaca Nabucco, Bucurestiul se va trezi in afara barcii. Intr-o oarecare masura, situatia ar putea fi salvata de Turkmenistan, care si-a dat acordul principial pentru furnizarea gazelor sale pentru Nabucco, dar nici un contract nu a fost semnat, pana acum, in acest sens.

„Problema nu rezida atat in furnizorii de gaze, cat in finantarea proiectului. Aici este problema. Fara indoiala, este nevoie de Turkmenistan pentru realizarea proiectului Nabucco. Alte potentiale surse, in primul rand Azerbaidjan, nu dispun de suficient gaz pentru a umple conducta. Irak nu poate intra, deocamdata, in calcule – pentru a incepe exploatarea zacamintelor sale, Bagdad trebuie, mai intai, sa se inteleaga cu kurzii care traiesc in zonele tarii bogate in gaze naturale”, a declarat pentru publicatia rusa partenerul companiei RusEnergy, Mihail Krutihin.

Presedintele turkmen a declarat in repetate randuri ca tara sa are gaze, rezervele sale fiind uriase, de pana la 21 trilioane mc, si ca Turkmenistan este gata sa-l vanda. Dar numai in limitele granitelor sale. Ca atare, este problema UE de a reglementa chestiunea constructiei unui gazoduct prin Marea Caspica, al carui statut nu a fost inca stabilit, ceea ce impiedica orice angajament de acest gen, care reclama acordul tuturor tarilor riverane.

Dar Rusia si Iran, care nu sunt de acord cu Nabucco, nu-si vor schimba, probabil, pozitia in viitorul apropiat.

Nu este numai problema statutului Marii Caspice, spune Krutihin. Dorinta Occidentului de a reduce dependenta de Rusia este la fel de puternica, dar UE nu reuseste sa se inteleaga cu toti participantii la proiect. Ramane incerta indeosebi pozitia Azerbaidjanului. La nivelul declaratiilor, Baku nu se opune realizarii proiectului, dar in realitate nu doreste consolidarea pozitiei Turkmenistanului, concurentul sau la exportul de gaze spre pietele occidentale.

Citeste si:Ce spuneau sovieticii despre armata romana in 1918