Masina sport, vacante la Marrakes, costume de lux ... stilul de viata al socialistului Dominique Strauss-Kahn, candidat probabil si favorit la prezidentialele din Franta, este atacat in presa franceza si controversa ar putea sa-i afecteze capacitatea de a incarna stanga, noteaza AFP.

Dominique Strauss KahnFoto: AGERPRES

Totul a plecat de la o poza, facuta in 28 aprilie la Paris: seful Fondului Monetar International si sotia sa, ziarista Anne Sinclair, urca intr-un Porsche care apartine unui prieten al familiei.

Cu un an inainte de prezidentiale si desi bolidul nu-i apartine, imaginea este simbolic dezastruoasa pentru "DSK", 62 de ani, favorit in sondaje, desi nu si-a anuntat oficial candidatura.

"Stilul de viata, DSK in vizor", titreaza saptamanalul l'Express (centru-dreapta), care consacra peste zece pagini apartamentelor pariziene ale cuplului Strauss-Kahn, locuintei lor din Washington (unde se afla sediul FMI) sau vacantelor la Marrakech. Dar si averii lui Anne Sinclair, fiica unui mare actor pe piata artei.

"Si daca afacerea Porsche il va face sa renunte la candidatura?", se intreaba cotidianul France-Soir, care anunta ca DSK a cumparat trei costume de la croitorul lui Barack Obama, in Washington, care practica preturi cuprinse "intre 7.000 si 35.000 de dolari".

"Greseala de conduita", spune si saptamanalul de stanga Le Nouvel Observateur, intr-un editorial, care noteaza ca "episodul Porsche este un avertisment" iar DSK, pentru a castiga, trebuie sa demonstreze ca nu este un candidat al clasei bogatilor.

O acuzatie care este formulata in mod regulat la adresa sefului FMI. "Dominique Strauss-Kahn este deconectat de la viata cotidiana a francezilor", denunta ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Wauquiez, care se intreba in acest week-end de cate ori a mers DSK "in vizita la o exploatare agricola".

Altii se intreaba cum ar putea reprezenta DSK stanga in conditiile in care FMI impune o teribila cura de austeritate Greciei.

Apropiatii directorului FMI denunta o campanie de denigrare.

Deputatul Jean-Christophe Cambadelis recunoaste o "lipsa de atentie" din partea lui DSK dar spune ca seful FMI si sotia acestuia "au un raport laic cu banii, spre deosebire de Nicolas Sarkozy, care ii viseaza chiar si noaptea".

Si actualului presedinte i s-au reprosat in mai multe randuri gustul pentru lux si un mod de viata calificat in Franta drept "bling-bling". Sarbatorirea victoriei din 2007 intr-un restaurant din Champs-Elysees sau vacantele pe un yacht care apartine unui om de afaceri l-au costat multe puncte in sondaje.

Pentru Bruno Jeanbart, de la Institutul de sondare OpinionWay, dezbaterea din jurul lui DSK are drept scop "fragilizarea" potentialului candidat socialist, privandu-l de o parte a discursului de stanga, si anume "a spune ca Sarkozy a dus o politica favorabila claselor superioare".

Pe zona de stanga, principalul concurent al lui DSK, Francois Hollandem ar putea profita de aceasta situatie: el are grija sa cultive un stil de viata simplu, subliniind ca se deplaseaza cu un scuter.

La randul sau, Porsche a profitat de ocazie pentru a-si face publicitate in Franta, proclamand in fata presei ca "nu face politica, ci doar masini frumoase".