John Demjanjuk, 91 de ani, a fost condamnat joi in Germania la 5 ani de inchisoare pentru participarea la uciderea a 27.900 de evrei, in perioada in care era gardian la lagarul de exterminare nazist din Sobibor, relateaza AFP.

La capatul a 18 luni de proces, tribunalul din Munchen a apreciat ca acest apatrid de origine ucraineana a fost gardian la lagarul Sobibor, aflat astazi in Polonia, timp de sase luni, in 1943, perioada in care aproape 27.900 de evrei, in principal olandezi, au fost exterminati.

"In calitate de gardian, el a luat parte la uciderea a aproape 28.000 de persoane", a declarat presedintele tribunalului, judecatorul Ralph Alt.

Demjanjuk risca 15 ani de inchisoare, procuratura a cerut 6 ani iar apararea achitarea acestuia. Avocatii acestuia sustin ca nimic nu dovedeste prezenta sa la Sobibor, si chiar daca ar fi fost, soldat al Armatei Rosii luat prizonier de nazisti, el nu ar fi actionat decat constrans de germani.

Apararea a anuntat inainte de pronuntarea verdictului ca va face apel in cazul in care se pronunta o condamnare.

Demjanjuk, care a fost expulzat in urma cu doi ani din Statele Unite, unde traia din anii '50, dupa o lunga batalie juridica axata pe starea sa de sanatate, a asistat la dezbaterile tribunalului pe o targa sau intr-un scaun cu rotile.

Procesul sau este, alaturi de cel al ungurului Sandor Kepiro, 97 de ani, unul dintre ultimele pentru crime naziste.

Si Spania doreste sa-l aduca in fata justitiei, pentru faptul ca a fost gardian intr-un alt lagar de concentrare, unde au murit prizonieri spanioli.