Ministrul american al Justitiei, Eric Holder, a declarat joi ca moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american, reprezinta "un act legitim de aparare nationala" si ca predarea sa ar fi fost acceptata, daca ar fi fost "posibila", relateaza AFP.

"Ceea ce s-a intamplat cu bin Laden nu este un asasinat. Operatiunea a fost condusa de asemenea maniera incat sa evite victimele civile", a declarat Holder, pentru BBC.

"Predarea sa ar fi fost acceptata daca ar fi fost posibil, dar nu am riscat sa punem in pericol viata curajosilor SEAL (membrii comandoului care a efectuat operatiunea", a subliniat el.

"Era o misiune pentru a-l captura sau a-l ucide. Daca o predare ar fi fost posibila, ea ar fi fost acceptata. Dar inainte de toate am protejat fortele care au intervenit".

"Era un om care a jurat sa nu fie niciodata prins in viata, existau informatii potrivit carora ar fi putut avea explozibil asupra sa, ca ar putea avea arme in camera in care a fost gasit", a explicat Holder.

Inamicul public numarul unu al Statelor Unite dupa atentatele din 11 septembrie 2001, liderul al-Qaeda a fost ucis in 2 mai intr-o vila din orasul-garnizoana Abbottabad din Pakistan, in cadrul unei operatiuni efectuate de un comando aero-purtat.

Fiii lui Osama bin Laden au denuntat marti aceasta "executie arbitrara" si au apreciat drept "inacceptabila" si "umilitoare" aruncarea corpului sau in mare. Intr-un comunicat publicat de New York Times, ei s-au intrebat de ce tatal lor "nu a fost arestat si judecat de un tribunal pentru ca adevarul sa fie spus intregii lumi".

Citeste si:Ce arma l-a omorat pe Osama Bin Laden?