Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite (CIA) a inceput sa arate alesilor legislativului american imagini ale lui Osama bin Laden dupa ce a fost ucis in 2 mai de un comando american in Pakistan, au declarat miercuri oficiali din Congres.

Senatorul republican de Oklahoma, James Inhofe, a declarat pentru postul de televiziune CNN ca a vazut 15 cadre cu bin Laden mort.

Aceste fotografii facute imediat dupa uciderea lui sunt "destul de oribile", a spus el.

"Unul dintre gloante a intrat pe o ureche si a iesit prin globul ocular. Sau, alt glont a intrat prin globul ocular si a explodat (...) creierul iesit din orbita, a fost destul de oribil", a spus senatorul. El a dat asigurari ca nu are nicio indoiala cu privire la identitatea lui bin Laden.

"Absolut, nicio indoiala despre asta. L-am vazut. Era el, Osama bin Laden", a spus acesta.

Congresmanul Dutch Ruppersberger, cel mai inalt reprezentant democrat in Comisia de Informatii a Camerei Reprezentantilor, urmeaza sa merga la sediul CIA din Langley Virginia (est), in apropiere de Washington miercuri sau joi, a spus purtatorul sau de cuvant Heather Molino, scrie AFP.

Presedintele Comisiei, Mike Rogers, a vazut deja fotografii de la CIA pe 2 mai.

Alti alesi ai celor doua Camere, membri din Comisiile de Informatii si de Aparare, au fost invitati pentru a vedea aceste poze cu Osama Bin Laden, a anuntat Congresul.

La randul sau, senatorul republican John McCain a declarat ca nu are nicio intentie sa mearga la sediul CIA pentru a vedea fotografiile, deoarece "am vazut destui morti in viata mea", a spus el.

In 4 mai, presedintele american Barack Obama a anuntat ca nu va da publicitatii fotografiile cu cadavrul liderului retelei al-Qaida.

"Nu este in interesul securitatii noastre nationale sa permitem ca aceste imagini sa devina embleme care sa reuneasca opinii impotriva Statelor Unite", a explicat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.