O adevărată isterie s-a dezlănţuit printre utilizatorii italieni de internet şi, ulterior, printre oamenii de rând, după ce a ȋnceput să circule zvonul potrivit căruia un controversat om de ştiinţa ar fi prevăzut un cutremur devastator care ar urma să distrugă capitala Roma pe 11 mai 2011. După ce a făcut ȋnconjurul reţelei Facebook, “profeţia” a ajuns, ȋn ultimele zile, pe buzele italienilor de orice speţă socială. Deşi lipsit de orice bază logică, zvonul a avut efecte concrete asupra localnicilor din capitala Italiei. “Cutremurul” este cel mai discutat subiect ȋn localuri şi parcuri din capitala Italiei, iar părinţii ȋngrijoraţi ȋşi schimbă “informaţiile” ȋn faţa şcolii.

Imagine din RomaFoto: Reuters

Isteria populaţiei

In mod cu totul inexplicabil, câteva instituţii de ȋnvăţământ au organizat, tocmai pe 10 mai, “repetiţii ale planului de evacauare”, după cum a declarat pentru HotNews.ro o mamă care are copiii la o şcoală dintr-un cartier select al oraşului. Mai mult, mulţi romani au asaltat cu telefoane, de la ȋnceputul săptămânii, centrala primăriei, cerând, ȋngrijoraţi, detalii cu privire la “cutremurul de pe 11 mai”. Drept urmare, cabinetul primarului Alemanno a fost nevoit să trimită un comunicat oficial, făcând un apel către populaţie, de a-şi menţine calmul: “Roma nu este situată ȋntr-o zonă seismică iar şcolile vor fi deschise mâine, niciun cutremur nu poate fi prevăzut”, se arată ȋn nota remisă HotNews.ro.

Tot pentru a linişti populaţia, Protecţia civilă italiană a dedicat o amplă secţiune subiectului, deschizând, pe propriul portal un “Ghid cu ȋntrebări şi răspunsuri” cu privire la profeţia falsă.

Bendandi, “Omul care prevede cutremurele”

Dar cine este Raffaele Bendandi, presupusul autor al “profeţiei”? Este vorba despre un astrolog italian autodidact care a murit ȋn 1979 şi a avansat ipoteze cu caracter pseudo-ştiinţific despre cum s-ar putea prevedea cutremurele. De-a lungul anilor, Bendandi şi-a susţinut teoria conform căreia mişcările tectonice ale Pământului sunt o consecinţă directă a modului ȋn care sunt aliniate planetele sistemului solar. Cutremurele ar putea fi, prin urmare, prevăzute, cu mult timp ȋnainte să se producă, ȋn urma observaţiei mişcărilor cosmice.

Previziune la notar

In 1924, ziarul "Corriere della Sera" a scris despre Bendandi ȋn prima pagină că ar fi "Omul care prevede cutremurele", după ce a prezis un seism cu epicentrul ȋn localitatea italiană Senigallia. Cu două luni ȋnainte, Bendandi şi-a consemnat previziunea ȋn faţa unui notar, greşind data seismului cu două zile.

Răspândirea “profeţiei”

Zvonul cu privire la un cutremur devastator ȋn luna mai, care ar duce la distrugerea Romei, a ȋnceput să circule pe internet la sfârşitul lui 2009, dar nu a fost confirmat, bineȋnţeles, de nicio sursă oficială. Mai mult, preşedinta asociaţiei care se ocupă de păstrarea documentelor lui Bendandi, a declarat, ȋn mai multe interviuri, că nu există nicio referire explicită la un cutremur la Roma, ȋn manuscrisele aflate ȋn posesia urmaşilor.

Comunitatea ştiinţifică respinge, aşadar, cu hotărâre, principiile şi teoria lui Bendandi, susţinând că nu există cutremur care poate fi prevăzut, deci populaţia Romei nu are niciun motiv să se teamă.

Varianta Nostradamus

Presa din Italia a descoperit că, la originea zvonului, ar fi un “expert” al profeţiilor lui Nostradamus, care a postat pe un forum o proprie interpretare a unui catren, conform căruia un cutremur devastator ar urma să distrugă capitala Italiei ȋn mai 2011.

Mai ȋn glumă, mai ȋn serios, mulţi locuitori ai Romei şi-au zis “non è vero, ma ci credo” (nu-i adevarat, dar eu cred) şi au decis să-şi petreacă ziua “fatală” ȋn afara capitalei: azi numărul funcţionarilor care şi-au luat liber de la servici, din diferite motive, ar fi cu 20% mai mare decât ȋn aceeaşi zi a anului trecut, a declarat pentru ANSA reprezentantul asociaţiei de consumatori ADUC.

Vezi un VIDEO realizat de televiziunea RAI cu privire la “profeţia” despre cutremurul de la Roma: