O manifestatie anti-islam interzisa prin ordin al prefectului va avea totusi loc sambata 14 mai la Lyon, dar intr-o alta forma. Vineri 6 mai, tribunalul administrativ din Lyon a respins recursul inaintat de organizatori impotriva deciziei luate de Prefectura in 4 mai, relateaza Le Monde.

Astfel, "marsul porcilor" impotriva "islamizarii Frantei" se va transforma intr-o miscare pasiva pentru "libertatea de exprimare si de a protesta", in Piata Sf. Jean din Lyon, anunta organizatorii, care se asteapta sa participe aproximativ 600 de persoane, inclusiv grupuri din Alsacia, Bretania si Coasta de Azur.

La o conferinta sustinuta la inceputul saptamanii, candidatul Blocului National la alegerile prezidentiale din 2012, Arnaud Gouin, si presedintele miscarii, Robert Fabrizio, a denuntat incercarea "de a pune botnita" acestor initiative. "Li se interzice francezilor si europenilor sa-si apere identitatea",a acuzat Robert in timp ce Gouin s-a prezentat ca un aparator al dreptului de "a critica politicile, religia si chiar Islamul".

Dar pentru prefectul regiunii Rhone-Alpes, Jean-Francois Carenco, "marsul porcilor are un caracter islamofob si este o incalcare deliberata a principiului laicitatii".

Dincolo de indignarea si anxietatea provocata de anuntul organizarii unui "mars al porcilor" este totusi ingrijoratoare cresterea numarului de atacuri neo-fasciste la Lyon in ultimul an. Mai multe ciocniri grave au avut loc in ultimele luni, unele urmate de condamnari, mai noteaza publicatia franceza.