Oficialii pakistanezi au declarat marti ca sunt interesati in studierea ramasitelor elicopterului "invizibil", abandonat de trupele Navy SEAL in timpul raidului impotriva resedintei lui Osama bin Laden, transmite ABC. Pakistanezii au sugerat totodata ca partea chineza este si ea interesata de tehnologia folosita de americani. Experti militari spuneau saptamana trecuta ca militarii din trupele speciale americane ar fi fost transportati la complexul in care se afla liderul terorist la bordul unor elicoptere "invizibile", ce n-au mai fost vazute pana in prezent.​

Elicopter distrusFoto: Reuters

Autoritatile americane au solicitat deja celor din Pakistan sa le returneze aparatul.

Un oficial pakistanez a declarat insa pentru ABC News ca oficialii chinezi "sunt foarte interesati" sa vada ramasitele aparatului, in timp ce altul a adaugat: "Am putea sa-i lasam (n.red. pe chinezi) sa se uite".

Un oficial american a afirmat ca nu stie daca pakistanezii s-au oferit sa-i lase pe chinezi sa examineze epava aparatului, adaugand ca ar fi "socat" sa afle ca experti de la Beijing nu au vazut deja ramasitele elicopterului invizibil.

Richard Clarke, fost consilier pe probleme de contraterorism al Casei Albe, a declarat ca ramasitele elicopterului au devenit o noua piesa in jocul diplomatic tensionat dintre Statele Unite si Pakistan. "Deoarece Pakistanul primeste acces la tehnologia balistica chineza si alte sisteme avansate, Islamabadul cauta mijloace pentru a oferi ceva la schimb Chinei", a declarat Clarke.

In timpul operatiunii de comando, unul dintre cele doua elicoptere folosite de trupele Navy SEAL a atins zidul din jurul resedintei lui bin Laden, iar pilotul a fost nevoit sa aterizeze fortat. Ulterior, militarii au distrus cu explozibil aparatul abandonat pentru a-l face inutilizabil si au cerut ca in locul lui sa fie trimis un elicopter Chinook. O parte a aparatului, inclusiv o bucata din coada elicopterului cu modificari "curioase", a ramas insa intacta, fiind recuperata de pakistanezi.

Expertii afirma ca aceste elicoptere beneficiaza de tehnologii care reduc pana la minim zgomotul produs. In plus, aparatele au un design diferit de cel al elicopterelor militare - unghiuri mai ascutite si mai multe suprafete plane, comune pentru avioane stealth, a declarat pentru Army Times un fost aviator din fortele speciale.

Parte a unui elicopter distrus, langa complexul Abbottabad

Parte a unui elicopter distrus, langa complexul Abbottabad

Foto: Reuters

Postul de televiziune ABC a citat pakistanezi ce locuiesc in apropierea complexului din Abbottabad, care au spus ca nu au auzit elicopterele implicate in raid decat in momentul in care s-au aflat deasupra resedintei lui bin Laden.

Un oficial de la Pentagon a declarat ca Departamentul american al Apararii "nu va comenta absolut deloc" pe marginea elicopterului observat in mai multe fotografii facute in apropiere de complexul din Pakistan unde a fost ucis Osama bin Laden. Washington Post l-a citat insa pe presedintele Barack Obama, care a afirmat ca a fost "un elicopter de 60 de milioane de dolari".

ABC precizeaza ca armata americana lucreaza inca din 2004 la imbunatatirea aparatului Black Hawk, insa nu a prezentat niciodata public rezultatele actiunilor sale. La mijlocul anilor '90, armata a dezvoltat mai multe prototipuri ale elicopterului de recunoastere Comanche. Programul a fost abandonat in 2004, insa se pare ca tehnologia a fost folosita ulterior la alte proiecte.

Autoritatile americane par insa sa fie ingrijorate ca aparatul ramas in urma in Abbottabad sa nu ajunga pe mainile chinezilor, dupa ce a fost luat de la fata locului de pakistanezi. Armata pakistaneza are legaturi stranse cu cea a Chinei.

Precedentul F-117 Nighthawk

ABC scrie ca daca Beijingul va primi acces la elicopterul "invizibil", nu ar fi pentru prima data cand China va profita de tehnologia americana.

Oficiali militari din Balcani si alti experti au declarat in ianuarie 2011 ca o parte din tehnologia folosita de chinezi la realizarea avionului de vanatoare invizibil J-20, testat recent, provine de la avionul F-117 Nighthawk, doborat in timp ce efectua un raid impotriva tintelor din Serbia. Aparatele Nighthawk au fost primele avioane invizibile de lupta, ele fiind foarte greu de detectat de catre radar.

Insa la 27 martie 1999, o racheta SA-3 trasa de apararea anti-aeriana a Serbiei a doborat avionul american. Pilotul a reusit sa se catapulteze si a fost salvat de fortele NATO. Acesta a fost primul incident in care un aparat invizibil a fost doborat. Ramasitele avionului s-au imprastiat pe o raza mare pe teritoriul sarb, iar locuitorii din zona au strans bucatile aparatului si le-au tinut ca suveniruri.

Amiralul croat Davor Domazet-Loso, sef de stat-major in timpul razboiului din Kosovo, a declarat ca "in acel moment, informatiile noastre au indicat ca agenti chinezi bateau in lung si in lat regiunea in care s-a dezintegrat avionul F-117, cumparand bucati din el de la tarani. Credem ca chinezii au folosit acele materiale pentru a avea acces la tehnologia secreta a aparatelor invizibile... si pentru a le reproduce".

Un inalt oficial militar sarb a confirmat ca ramasitele avionului american au fost luate ca suveniruri de localnici, iar unele dintre bucati au ajuns "in mainile unor atasati militari straini". Bucati din aparat - aripa stanga, scaunul pilotului - sunt expuse la Muzeul Aviatiei din Belgrad. "Nu stiu ce s-a intamplat cu restul aparatului", a spus Zoran Milicevic, directorul adjunct al muzeului.

Un expert ce lucreaza in Roma, Zoran Kusovac, a declarat insa ca regimul fostului presedinte Slobodan Milosevici oferea in mod regulat aliatilor sai chinezi si rusi echipamentul capturat de la occidentali.​